Μάθε σεφ μου σουτζουκάκια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νεαρός διαγωνιζόμενος στο τηλεοπτικό μαγειρικό τάλεντ σόου πιστεύει πως διαθέτει όλα τα εφόδια για να γίνει μάγειρας· συγγνώμη, σεφ ήθελα να πω. Εχει νιάτα, ωραία εμφάνιση, τατουάζ, γνώσεις σούσι, ασιατικών τεχνικών και παράξενων υλικών, μιλάει τη σύγχρονη μαγειρική γλώσσα, παρακολουθεί τις νέες τάσεις.

Στην τελευταία δοκιμασία βέβαια στον δρόμο που οδηγεί στον τελικό, στη δόξα και στα χρήματα, δεν του ζητήθηκε τίποτα απ’ όλα αυτά. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να φτιάξει ένα φαγητό από την κουζίνα της Πόλης και της Μικράς Ασίας. Ενα ταπεινό, νόστιμο φαγάκι.

«Από ποια;» Σχεδόν έβλεπα γραμμένη την ερώτηση στο πρόσωπό του. Μυστήρια πράγματα. Μα, καλά… Δεν έχει δοκιμάσει στη ζωή του σουτζουκάκια σμυρναίικα; Δεν του μαγείρεψαν ποτέ στο σπίτι ιμάμ μπαϊλντί; Δεν έχει ακούσει τίποτα για το χουνκιάρ μπεγεντί; Ας βγούμε απ’ την κουζίνα. Στο σχολείο ή στη μαγειρική σχολή που πήγε, κάτι θα είπαν για την περίφημη μικρασιατική παράδοση, για τις γεύσεις, τα αρώματα, τα απίθανα μπαχαρικά της Σμύρνης και της Πόλης, δεν μπορεί.

Ακόμη και αν δεν αγαπάει ιδιαίτερα τη μελέτη ο νεαρός διαγωνιζόμενος, πρόσφατα πάλι είχε την «Πολίτικη κουζίνα» του Μπουλμέτη στην τηλεόραση – δεν του κινήθηκε η περιέργεια να παρακολουθήσει λίγο; Και μόνο ο τίτλος της ταινίας είναι ελκυστικός για κάποιον που ονειρεύεται καριέρα στη μαγειρική.

Φέτος, 100 χρόνια απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν έτυχε να ακούσει σε κάποια εκπομπή, ακόμη και σε μαγειρικές, για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας που ερχόμενος εδώ έφερε τις παραδόσεις του, τις τεχνικές του, τα τεφτέρια με τις συνταγές για τα υπέροχα φαγητά και γλυκά που αγαπάμε και μαγειρεύουμε μέχρι σήμερα;

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί κάποιος να είναι καλός, επαγγελματίας μάγειρας χωρίς να κατέχει βασικές γνώσεις για την παράδοση της χώρας του, για όσα επηρέασαν και διαμόρφωσαν την κουζίνα της, για τα στοιχεία αυτά που της έδωσαν πλούτο και ποικιλία. Δεν πιστεύω ότι θα εξελιχθεί, θα γίνει ανταγωνιστικός και θα παρουσιάσει μια δική του πρωτότυπη μαγειρική πρόταση χωρίς να διαθέτει την περιέργεια να μάθει, να ερευνήσει και να κατανοήσει τις ρίζες του. Καλή η σφαιροποίηση, αλλά να ξέρει να φτιάχνει κι ένα ιμάμ μπαϊλντί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή