Η Ντίσνεϊ και στη μικρή οθόνη

Η Ντίσνεϊ και στη μικρή οθόνη

Σύντομα και στη χώρα μας η πλατφόρμα του στούντιο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι πως τη συγκεκριμένη είδηση την περιμέναμε καιρό. Εδώ και περίπου δύο χρόνια, που η Ντίσνεϊ εγκαινίασε τη διαδικτυακή της πλατφόρμα σε διάφορα μέρη του κόσμου –αλλά όχι στην Ελλάδα– διαβάζαμε ξανά και ξανά για σειρές και ταινίες, τις οποίες ωστόσο δεν μπορούσαμε να δούμε, τουλάχιστον με νόμιμα μέσα. Αυτό, όπως έγινε γνωστό χθες, αλλάζει στις 14 Ιουνίου, με τη χώρα μας να εντάσσεται στη νέα μεγάλη εξάπλωση του Disney+ σε 42 επιπλέον χώρες και με το Netflix να αποκτά πια και εδώ έναν πραγματικά σοβαρό ανταγωνιστή.

Τι θα δει όμως κανείς στην οθόνη του πληρώνοντας τη μηνιαία συνδρομή των 8,99 ευρώ (ή την ετήσια των 89,90); Σίγουρα όχι μόνο τα κλασικά κινούμενα σχέδια ή τις σύγχρονες live action εκδοχές τους, που έρχονται αυτόματα στον νου όταν ακούει κανείς το όνομα «Ντίσνεϊ». Την τελευταία δεκαετία το άλλοτε αγαπημένο στούντιο των παιδιών έχει εξελιχθεί σε κινηματογραφικό κολοσσό που φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα franchise του σινεμά.

Η Ντίσνεϊ και στη μικρή οθόνη-1
Το υπέροχο «The Mandalorian» όπως και το πολυαναμενόμενο «Obi-Wan Kenobi» είναι ανάμεσα στις σειρές που προέρχονται από το σύμπαν του «Πολέμου των Αστρων».

Θέλετε νέες περιπέτειες από το φανταστικό σύμπαν του «Πολέμου των Αστρων»; Δεν έχετε χορτάσει υπερήρωες της Marvel στη μεγάλη οθόνη; Εχετε παιδιά που δεν σταματούν να βλέπουν ξανά και ξανά τις ταινίες της Pixar; Το Disney+ έχει απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, με σειρές όπως το μαγευτικό «The Mandalorian» ή το απολαυστικά αλλόκοτο «Wandavision» και ταινίες σαν το μόλις βραβευμένο με Οσκαρ «Ενκάντο: Ενας κόσμος μαγικός».

Εδώ βέβαια, και αφού γίνεται αναπόφευκτα η σύγκριση με το Netflix, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως οι δύο πλατφόρμες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στο Disney+ για παράδειγμα το υλικό είναι σημαντικά λιγότερο και πιο στοχευμένο στο κοινό που ήδη ακολουθεί το στούντιο στη μεγάλη οθόνη, σε αντίθεση με τον μεγάλο ανταγωνιστή, ο οποίος παρουσιάζει σωρηδόν ορίτζιναλ παραγωγές από ολόκληρο τον κόσμο, κατά κανόνα σε συγκεκριμένα πρότυπα και νόρμες.

Στις 14 Ιουνίου η Ελλάδα εντάσσεται στη νέα μεγάλη εξάπλωση του Disney+ σε 42 επιπλέον χώρες.

Συνέργεια και στήριξη

Οσο για το τι σημαίνει η άφιξη της πλατφόρμας για το κινηματογραφικό οικοσύστημα της χώρας, κατάλληλη για να απαντήσει είναι η Ειρήνη Σουγανίδου, διευθύντρια της Feelgood, η οποία είναι και η αποκλειστική διανομέας των ταινιών της Ντίσνεϊ: «Η Ντίσνεϊ έχει δείξει και στις υπόλοιπες χώρες ότι σέβεται την κινηματογραφική αίθουσα, επομένως δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές· αντιθέτως θα έχουμε συνέργεια και στήριξη με την πλατφόρμα, έχοντας καθένας στη διάθεσή του το ανάλογο περιεχόμενο στον ανάλογο χρόνο».

Είναι όμως η έλευση μιας καινούργιας πλατφόρμας ανησυχητική για τον κόσμο της διανομής γενικότερα; «Κι εδώ νομίζω πως η απάντηση είναι αρνητική. Αρχικά σε έναν βαθμό οι πλατφόρμες είναι πελάτες μας, αφού από εμάς αγοράζουν ταινίες εκτός στουντιακού συστήματος. Το σημαντικότερο όμως είναι πως όταν επέλθει ισορροπία, θα έχουμε λιγότερες αλλά σίγουρα πιο στοχευμένες ταινίες που θα φτάνουν στις αίθουσες. Οι υπόλοιπες θα καταναλώνονται ψηφιακά, όπως παλιότερα γινόταν με το DVD. Οπότε κατά τη γνώμη μου κι αυτή είναι μια θετική εξέλιξη».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι χρήστες του Disney+ θα μπορούν να συνδέονται στην υπηρεσία με έως και τέσσερις συσκευές ταυτόχρονα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας έως επτά διαφορετικών προφίλ, με πρόβλεψη και γονικού ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή