#MarinakiReturns – H νέα ταινία για τις ανισότητες (βίντεο)

#MarinakiReturns – H νέα ταινία για τις ανισότητες (βίντεο)

Ετοιμάζουν τα παιδιά, φτιάχνουν το κολατσιό, προετοιμάζουν την παρουσίαση για τον πελάτη, κρύβουν την αϋπνία κάτω από το μακιγιάζ και φεύγουν για τη δουλειά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

#MarinakiReturns: Το ρολόι δείχνει 3:30 και το μωρό κλαίει. Η μαμά σηκώνεται να το νανουρίσει. Επιστρέφει στο κρεβάτι στις 5. Στις 7 χτυπά το ξυπνητήρι. Η μέρα ξεκινά. Μια άλλη μαμά ξυπνάει τα παιδιά να ετοιμαστούν για το σχολείο. «Αγάπη μου» λέει στην άντρα της, «ξύπνα κι εσύ έχω zoom στις 8 και πρέπει να κατεβάσεις τα παιδιά στο σχολικό». Μια τρίτη μαμά κάθεται στον υπολογιστή. Φοράει πιτζάμα από κάτω και ταγέρ από πάνω. Κορνάρει το σχολικό. «Ελάτε να σας κατεβάσω γιατί θα με καταλάβουν ότι έχω βγει». Επιστρέφει στη θέση της, βγάζει το κλάμερ. «Goodmorning everyone!» λέει πρόσχαρα στην οθόνη.

Ετοιμάζουν τα παιδιά, φτιάχνουν το κολατσιό, προετοιμάζουν την παρουσίαση για τον πελάτη, κρύβουν την αϋπνία κάτω από το μακιγιάζ και φεύγουν για τη δουλειά. Μέσα στην ημέρα θα χτυπήσει το τηλέφωνο τους, θα ζητήσουν συγγνώμη από τους συνεργάτες τους και θα το σηκώσουν. Θα είναι ο παιδικός, θα είναι το σχολείο, θα είναι τα ίδια τα παιδιά. «Ο μπαμπάς έχει πολύ δουλειά, θα έρθω εγώ να σας πάρω». Θα επιστρέψουν στο σπίτι, θα μαγειρέψουν, θα φροντίσουν τα παιδιά να κάνουν τα διαβάσματά τους, να κάνουν μπάνιο, να ξαπλώσουν. «Πού ήσουν; Σε περίμενα νωρίτερα» θα πουν στο σύζυγο. Σε ελάχιστες ώρες, το κοντέρ θα μηδενίσει και ο αγώνας δρόμου θα ξεκινήσει ξανά.

Μετά την ταινία που προβλήθηκε το 2021 με τίτλο «Αχ βρε Μαρινάκι!» η οποία έδειχνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα, το Lean In Network Greece (Athens) και το Μαρινάκι επιστρέφουν με νέα ταινία αυτή τη φορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη γυναίκα και στην προσωπική της ζωή. Μια συρραφή καθημερινών στιγμιότυπων που αναδεικνύουν συμπεριφορές τις οποίες αποδεχόμαστε ως φυσιολογικές αλλά τελικά εμβαθύνουν τις ανισότητες και επιβαρύνουν τις γυναίκες με άγχος και πρόσθετες ώρες απασχόλησης. (Έχει βρεθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι γυναίκες εργάζονται κατά μέσο όρο 20 ώρες περισσότερο από τους άνδρες, με μία στις 4 να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή να την μετατρέψουν σε μερικής απασχόλησης για να τα βγάλουν πέρα.)

«Δεν είναι στόχος μας ούτε να δαιμονοποιήσουμε τους άνδρες ούτε να τους έχουμε απέναντι. Γι’ αυτό, σκοπίμως δεν χρησιμοποιήσαμε ακραία παραδείγματα, αδιάφορους ή βίαιους συντρόφους. Δείξαμε σύγχρονους άνδρες που δεν έχουν καμία πρόθεση να φέρονται στερεοτυπικά» τονίζουν οι συνεπικεφαλής του δικτύου Lean In στην Ελλάδα Αρετή Γεωργιλή, Νίκη Αλεξάνδρου και Βίβιαν Φατούρου.

Σημειώνεται ότι στην ταινία πρωταγωνιστούν γυναίκες μέλη του Lean In Network Greece. Κάθε σκηνή αποτελεί και μία πραγματική ιστορία, μια ασυνείδητη προκατάληψη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή