Διήμερο προβολών για την Ουκρανία

Διήμερο προβολών για την Ουκρανία

Δύο ντοκιμαντέρ και μία μυθοπλασία, όλα με δωρεάν είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δράση «Με το βλέμμα στην Ουκρανία», που ξεκίνησε την επαύριον του πολέμου το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται πλέον και στην Αθήνα με ένα διήμερο προβολών 15 και 16 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Εκεί θα παρακολουθήσουμε τρεις ταινίες, δύο ντοκιμαντέρ και μια μυθοπλασία, τα οποία μπορούν να ρίξουν φως στις αθέατες πτυχές μιας συνεχιζόμενης τραγωδίας.

Μία από αυτές αφορά σίγουρα την ίδια τη Ρωσία, με το «F@ck This Job» (15/4, 8 μ.μ.) να επιχειρεί μια αποκαλυπτική προσέγγιση στη λογοκρισία και στην ανελευθερία του Τύπου που χαρακτηρίζουν σήμερα τη χώρα του Πούτιν. Το ντοκιμαντέρ της Βέρα Κριτσέφσκαγια αφηγείται συγκεκριμένα την ιστορία του μικρού τηλεοπτικού σταθμού Dozhd TV, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα εκτός νόμου από τη ρωσική κυβέρνηση.

Διήμερο προβολών για την Ουκρανία-1
Το «F@ck This Job» αφηγείται την ιστορία του σταθμού Dozhd TV.

Την επομένη, Σάββατο, οι προβολές ξεκινούν στις 7 μ.μ. με το συγκλονιστικό και πρόσφατα βραβευμένο με τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «Ενα σπίτι από θραύσματα» του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ. Ο Δανός σκηνοθέτης μας μεταφέρει στην εδώ και μια οκταετία εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας, εκεί όπου τα παιδιά έχουν δυστυχώς συνηθίσει πια να ζουν με τις εκρήξεις των όλμων και το κροτάλισμα των πολυβόλων.

Δύο ντοκιμαντέρ και μία μυθοπλασία, όλα με δωρεάν είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Συνέχεια στις 9.30 μ.μ. με την ταινία μυθοπλασίας «Ατλαντίδα» του Ουκρανού σκηνοθέτη Βαλεντίν Βασιάνοβιτς, η οποία είχε προβληθεί και στην 60ή έκδοση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το φιλμ αποτελεί επί της ουσίας έναν φουτουριστικό εφιάλτη, τοποθετημένο το 2025, ξανά στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την επαύριον –τραγική ειρωνεία– ενός ολέθριου πολέμου. Το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί μη κατοικήσιμη και οι άνθρωποι περιφέρονται σαν φαντάσματα, ψάχνοντας τρόπο να νιώσουν ζωντανοί. Ανάμεσά τους και ο Σεργκίι, ένας πρώην στρατιώτης που υποφέρει από μετατραυματικό στρες και αγωνίζεται, αναζητώντας πια την ανθρωπιά που επιζεί κάτω από τα χαλάσματα. Ολες οι προβολές έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό, όμως η προκράτηση θέσης στο eventbrite.com είναι υποχρεωτική. To Φεστιβάλ από την πλευρά του στηρίζει οικονομικά την πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού Κινηματογραφιστών σε Κίνδυνο για την Ουκρανία και τη ΜΚΟ «Voices of Children».

Διήμερο προβολών για την Ουκρανία-2
Το πρόσφατα βραβευμένο με τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «Ενα σπίτι από θραύσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή