Τα ξενοδοχεία της Αθήνας, μια ιστορική καταγραφή

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας, μια ιστορική καταγραφή

Με καταγεγραμμένα πάνω από 1.200 ξενοδοχεία της Αθήνας της περιόδου 1833-2010, ο ερευνητής και συλλέκτης Χαρίλαος Πατέρας μας παρέδωσε ένα σημαντικό έργο για την ιστορία της πρωτεύουσας.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταγεγραμμένα πάνω από 1.200 ξενοδοχεία της Αθήνας της περιόδου 1833-2010, ο ερευνητής και συλλέκτης Χαρίλαος Πατέρας μας παρέδωσε ένα σημαντικό έργο για την ιστορία της πρωτεύουσας. Το βιβλίο του «Ξενοδοχεία της Αθήνας» (εκδ. Συλλογές, με πρόλογο Αργύρη Βουρνά) είναι ένας ιστορικός οδηγός πολύτιμος για την πληθώρα των διασταυρωμένων με κόπο στοιχείων, με παράλληλη έρευνα σε επιστολικά δελτάρια, επιστολόχαρτα, λογαριασμούς ξενοδοχείων, ετικέτες, αποκόμματα εφημερίδων, διαφημίσεις σε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Συνέθεσε έναν αστικό άτλαντα της φιλοξενίας, των διαδρομών, των επιχειρήσεων και δίνει μια βάση για περαιτέρω εξειδικευμένες έρευνες. Η εσωτερική γεωγραφία της Αθήνας, η κοινωνική διαστρωμάτωση, ο εσωτερικός τουρισμός, η αρχιτεκτονική των κτιρίων συνηγορούν όλα σε μια εκτίμηση αυτής της καταγραφής που οργανώνεται σαν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια. Ο Χαρίλαος Πατέρας μας έχει δώσει και άλλα σημαντικά έργα προσωπικής του ενασχόλησης με την πρόσφατη αστική ιστορία και έχει αναδείξει πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής του παρελθόντος χάρη στο μεθοδικό ενδιαφέρον του.

Τα «Ξενοδοχεία της Αθήνας» είναι παράλληλα και μια αφορμή. Η έκδοση δίνει, με άλλα λόγια, την ευκαιρία αναδίφησης στο παρελθόν της τουριστικής υποδομής από τα χρόνια του Οθωνα έως τα πρόσφατα χρόνια και μας επιτρέπει την εξακτίνωση διαδρομών από τα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής του Συντάγματος έως τα πιο λαϊκά της Ομόνοιας, και από την Πλάκα έως την Πατησίων. Αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος είναι τα ονόματα των πρώτων ιδιοκτητών, διευθυντών και επιχειρηματιών κυρίως στα χρόνια 1890-1940, μιας πεντηκονταετίας στη διάρκεια της οποίας συγκροτείται σε διαδοχικές φάσεις η αστική ωρίμανση της πρωτεύουσας. Είναι μια καταγραφή που δίνει όνομα στην τουριστική επιχειρηματικότητα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ανάγνωση είναι η ονοματολογία των ξενοδοχείων, η σύνδεσή τους με δυναστείες, με μύθους, με τόπους, με δάνεια από άλλες γλώσσες. Ενας χάρτης οικονομικός, αστικός, κοινωνικός αλλά και ψυχικός, μια εργασία πρωτότυπη που συμβάλλει στην ιστορία του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και της Αθήνας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή