Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους

Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους

Ξεκινάει το 16ο Comicdom Con Athens στην Ελληνοαμερικανική Ενωση

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας, ισάριθμες αναβολές και αρκετές ψηφιακές εκδηλώσεις, το Comicdom Con Athens, το μεγαλύτερο και μακροβιότερο ελληνικό φεστιβάλ με περιεχόμενο αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμικς, επιστρέφει στην απριλιάτικη εκδοχή του και αρχίζει να θυμίζει «κανονικές» εποχές: πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (που το συνδιοργανώνει μαζί με την Comicdom Press) και στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα να επιτρέπουν την παρουσία μεγαλύτερου κοινού και τη διεξαγωγή πυκνότερου προγράμματος.

Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους-1
Στην έκθεση «Οι ιστορίες που μας έφεραν εδώ», μετανάστες και πρόσφυγες αναδεικνύουν με τα έργα τους ζητήματα φυλής, θρησκείας, τάξης, ανισότητας, διακρίσεων κ.ά

Εγχώρια παραγωγή

Προκύπτει επίσης και ένα ερώτημα: Πώς επηρεάστηκε στο μεταξύ η εγχώρια παραγωγή κόμικς από την πανδημία; «Ενώ μεγάλες εκδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν και οι εκδότες και οι δημιουργοί δεν είχαν πού να εκθέσουν και να πουλήσουν τα έργα τους», λέει στην «Κ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του Comicdom Con Athens, Λήδα Τσενέ, «η παραγωγή δεν νομίζω ότι μειώθηκε. Στη φετινή διοργάνωση θα δούμε πάνω από εκατό δημιουργούς και πολλές νέες εκδόσεις. Ελπίζουμε ότι στο εξής όλα θα γίνονται με πιο κανονικό ρυθμό, ώστε να υπάρξει και η υποστήριξη του κοινού, που ήταν το μεγαλύτερό μας άγχος πέρυσι. Νομίζω ότι και οι δημιουργοί έχουν πλέον δύναμη και κουράγιο. Οσον αφορά το ύφος και τη θεματολογία των ιστοριών, δεν μπορώ να πω ότι οι περισσότερες σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Στοιχεία όπως αυτά της εσωστρέφειας και της μοναχικότητας που όλοι ζήσαμε, είχαν ένα αντίκτυπο. Υπάρχει όμως και αισιοδοξία στις νέες δουλειές».

Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους-2
Η ισπανική ταινία animation της Μαρίας Τρένορ «¿Dónde Estabas Tú? («Πού ήσουν εσύ;»), μιας από τις κορυφαίες δημιουργούς της χώρας της, προβάλλεται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση.

«Στη φετινή διοργάνωση θα δούμε πάνω από εκατό δημιουργούς και πολλές νέες εκδόσεις», λέει στην «Κ» η καλλιτεχνική διευθύντρια Λήδα Τσενέ.

Ολα αυτά θα τα διαπιστώσει κανείς στην πλατεία Κλαυθμώνος: εκεί φιλοξενείται το bazaar των εκδοτικών οίκων και των καταστημάτων κόμικς, καθώς και το Artists Alley με τους εγχώριους δημιουργούς και τα έργα τους ή το Self-Publishers Alley με τις αυτοεκδόσεις και τα φανζίν.

Στην Ελληνοαμερικανική Ενωση φιλοξενούνται οι εκθέσεις, τα εργαστήρια, οι συζητήσεις, οι παιδικές εκδηλώσεις, το φετινό πρόγραμμα δηλαδή του Comicdom Con (αναλυτικά στο comicdom-con.gr), του οποίου «ηγείται» το κεντρικό αφιέρωμα στη Wonder Woman, την πιο αναγνωρίσιμη υπερηρωίδα, που εδώ και ογδόντα χρόνια κραδαίνει το λάσο της αποτελώντας πηγή ενδυνάμωσης για εκατομμύρια γυναίκες: η ιστορία της ξετυλίγεται στο φεστιβάλ μέσα από παλιά τεύχη, εμβληματικά εξώφυλλα, αντικείμενα, μια παρουσίαση του Αντριου Φάραγκο (επιμελητή του Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο με το οποίο συνδιοργανώνεται το αφιέρωμα), ντοκιμαντέρ και άλλα.

Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους-3
Ο Κροάτης Εσαντ Ρίμπιτς συνεργάτης της Marvel, στο φεστιβάλ. (™ & © Marvel Characters, Inc.)

Ξεχωρίζουν επίσης οι εκθέσεις «Ιστορίες που μας έφεραν εδώ» και «The Window Comics Project», όπου στη μεν πρώτη, μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στις ΗΠΑ αναδεικνύουν με τα έργα τους ζητήματα φυλής, θρησκείας, τάξης, ανισότητας κ.ά., ενώ στη δεύτερη, Ευρωπαίοι κομιξάδες σχεδιάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προβάλλονται επίσης ταινίες animation για ενηλίκους, σκηνοθετημένες από τις καλύτερες Ισπανίδες δημιουργούς· το Ψηφιακό Μουσείο Comics (comicsmuseum.gr) φιλοξενεί τρεις διαδικτυακές εκθέσεις, με έργα των (προγενέστερων) Πανελλήνιων Φεστιβάλ Κόμικς, του μαθητικού διαγωνισμού «Μια μέρα με τον καλύτερό μου φίλο» (που συνδιοργανώθηκε μαζί με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και την Athens Comics Library), αλλά και του σκιτσογράφου και δημιουργού Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, που είναι και ο τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού Comicdom Con (και παρουσιάζει και μια φυσική έκθεση)· τα πάνελ είναι παραπάνω από ενδιαφέροντα (όπως εκείνο με τίτλο «Πόλεμος και Comics»), οι διεθνείς προσκεκλημένοι ομοίως (όπως ο Κροάτης Εσαντ Ρίμπιτς), ενώ ο διεθνής διαγωνισμός κοστουμιών Comicdom Cosplay και τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς συνεχίζουν να αποτελούν ιδιαίτερα κομμάτια του θεσμού.

Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους-4
Η Wonder Woman αποτελεί εδώ και 80 χρόνια πηγή ενδυνάμωσης για πολλές γυναίκες.

Με αναφορές στη γυναικεία ενδυνάμωση, στο προσφυγικό, στην κλιματική αλλαγή, στον πόλεμο, θα έλεγε κανείς ότι το φετινό Comicdom Con είναι αν μη τι άλλο επίκαιρο, σωστά; «Αυτό θέλαμε, αυτό είναι το δημιουργικό μας άγχος και για τις επόμενες διοργανώσεις: όχι μόνο να παρουσιάζουμε ενδιαφέρουσες δουλειές και δημιουργούς, αλλά να παραμένουμε επίκαιροι και να βρίσκουμε σύνδεση με τις νέες γενιές», αποκρίνεται η Λήδα Τσενέ και εξηγεί ότι η προσπάθεια ήδη αποδίδει: «Σε εργαστήρια όπως εκείνο της Εβα Χίλχορστ για την περιβαλλοντική μετανάστευση, το οποίο αξιοποιεί τα κόμικς ως δημοσιογραφικό εργαλείο, οι περισσότερες συμμετοχές προέρχονται από ηλικίες 18-25 ετών. Αν λοιπόν για παράδειγμα σε κάποιον αρέσει η δημοσιογραφία –αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται– και αγαπάει τα κόμικς, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα νέο εργαλείο και στη συνέχεια να το αναπτύξει ακόμη και επαγγελματικά».

Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους-5
Ο Κ. Σκλαβενίτης, τιμώμενος καλλιτέχνης του 16ου Comicdom Con και σχεδιαστής της φετινής αφίσας του.

Comicdom Con Athens: Τα κόμικς συνομιλούν με την εποχή τους-6
«Γυναίκες δημιουργοί κινουμένων σχεδίων για τον 21ο αιώνα», με ισπανικές ταινίες animation για ενηλίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή