Όταν το κόκκινο γίνεται χειρονομία τέχνης

Όταν το κόκκινο γίνεται χειρονομία τέχνης

Μια πράξη της καρδιάς, που πηγάζει από τα συναισθήματα που γεννά η τέχνη αλλά και η σχέση με τους καλλιτέχνες, είναι η συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης της Φλωρίκας Κυριακοπούλου (FKP Collection).

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πράξη της καρδιάς, που πηγάζει από τα συναισθήματα που γεννά η τέχνη αλλά και η σχέση με τους καλλιτέχνες, είναι η συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης της Φλωρίκας Κυριακοπούλου (FKP Collection). Κι ακριβώς αυτό είναι το δυνατό σημείο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Reds», που απλώνεται σε κλειστούς και αίθριους χώρους στο Fougaro Art Center στο Ναύπλιο. Τα συναισθήματα. Αυτά που αναδύονται από την ειλικρινή, βιωματική, ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση της σύγχρονης τέχνης.

Για όλους όσοι έχουμε βρεθεί στο Φουγάρο, είναι γνωστό ότι ο παλιός εργοστασιακός χώρος έχει μετασχηματιστεί σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και πως η διατήρηση του βιομηχανικού παρελθόντος σε συνδυασμό με τη νέα του λειτουργικότητα αποτελεί ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ in situ και εν εξελίξει, το οποίο μάλιστα τον Οκτώβριο θα συμπληρώσει τα 10 του χρόνια.

Η έκθεση «Reds» αποτελεί στην ουσία μια εγκατάσταση αφιερωμένη στο κόκκινο χρώμα, με υλικό που αντλείται από την FKP Collection. Είναι το απόσταγμα μιας ψυχικής διαδικασίας, καθώς η συλλέκτρια και εικαστικός που την επιμελήθηκε επισκέφθηκε και πάλι τη συλλογή της και αντιμετώπισε τα έργα με καινούργιο βλέμμα. Η παρουσίαση είναι επιμελώς σκηνογραφημένη και άψογα φωτισμένη. Ετσι ο θεατής επανασυνδέεται με έργα γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Στίβεν Αντωνάκος ή ο Γιώργος Λάππας, αλλά και με απρόσμενες εκπλήξεις, μέσα σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ονειροπόληση και υποβάλλει τον μυστικισμό.

Το εσωτερικό ταξίδι που ξεκινά με τη «Reds» μετατρέπεται σε εξερεύνηση της κινεζικής κουλτούρας στην αφιερωματική έκθεση «China #1», που απλώνεται επίσης στο Φουγάρο, στον χώρο Blue2. Τα εκθέματα αποτελούν μέρος της FKP Collection και συμπληρώνονται από αντικείμενα της συλλογής του ταξιδευτή Δημήτρη Ξανθούλη. Το κόκκινο χρώμα παραμένει κυρίαρχο, ενώ η αφήγηση διαρθρώνεται γύρω από 9 γυναικεία πορτρέτα της δυναστείας Τσινγκ, που παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά.

Διάρκεια εκθέσεων: «Reds» έως 8/5, «China #1» έως 30/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή