Κυκλαδική Τέχνη: Συνδέοντας το χθες με το σήμερα

Κυκλαδική Τέχνη: Συνδέοντας το χθες με το σήμερα

Πολυτελής έκδοση του Κυκλαδικής Τέχνης για τον γόνιμο διάλογό του με διαπρεπείς καλλιτέχνες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα πρόεδρος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είχα ένα απλό αλλά φιλόδοξο όραμα: να γίνει το μουσείο ένας δυναμικός σύνδεσμος μεταξύ του χθες και του σήμερα. Σε ένα αρχαιολογικό μουσείο αυτό δεν είναι απαραίτητα δεδομένο», σχολιάζει η Κασσάνδρα Μαρινοπούλου στο σημείωμά της, που «ανοίγει» την εμπεριστατωμένη και πολυτελή έκδοση «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021».

Η συμπλήρωση 15 χρόνων από την πρώτη περιοδική έκθεση που διοργάνωσε το ΜΚΤ το 2007, ως μέρος του «Προγράμματος σύγχρονης τέχνης», αποτελεί μια επέτειο που αξίζει να γιορταστεί. Το όραμα βρήκε ανταπόκριση, κι έδωσε καρπούς χάρη και στην ένθερμη υποστήριξη της ιδρύτριας Ντόλλης Γουλανδρή. Εκτοτε το μουσείο συμπορεύτηκε καλλιτεχνικά με το παρόν, διοργανώνοντας κάθε χρόνο εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με σημείο αναφοράς τις μόνιμες συλλογές του. «Στόχος του “Προγράμματος” ήταν να δούμε τα αντικείμενα της συλλογής, την αρχαιότητα και την ιστορία μας μέσα από τα μάτια νέων καλλιτεχνών, να υποστηρίξουμε τη σύγχρονη τέχνη αλλά και να φέρουμε τους νέους κοντά μας», αναφέρει η Αφροδίτη Γκόνου, σύμβουλος σύγχρονου προγράμματος του ΜΚΤ.

Ετσι, καλλιτέχνες και επιμελητές από όλον τον κόσμο προσκλήθηκαν να μελετήσουν και να εμπνευστούν από τις συλλογές του μουσείου, αρθρώνοντας χρόνο με τον χρόνο έναν όλο και πιο σύνθετο διάλογο της αρχαίας με τη σύγχρονη τέχνη. Οπως λέει η κ. Γκόνου, δεν υπήρξε κανείς, όσο διάσημος κι αν ήταν, που να μην αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΜΚΤ να «αναμετρηθεί» με τους θησαυρούς του μουσείου, και όλοι τους πέρασαν ώρες μελέτης μπροστά στα εκθέματα. «Προκλήθηκαν έντονες συζητήσεις με αφορμή έργα, όπως αυτό του κορυφαίου καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη που υποδεχόταν τους επισκέπτες στην είσοδο του Μεγάρου Σταθάτου και έμοιαζε με τάφο», θυμάται. «Ο Κουνέλλης πέρασε εβδομάδες εδώ, σε βαθιά περισυλλογή. Δημιούργησε έργα εμπνευσμένα από το μουσείο αλλά και την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το βουνό από φτηνά γυαλιά πρεσβυωπίας που έλαμπαν στο φως, θυμίζοντάς μας τη γενιά των ηλικιωμένων που συνθλίβονταν εκείνη την περίοδο από την κατακλυσμική πολιτική και οικονομική κρίση», προσθέτει.

Κυκλαδική Τέχνη: Συνδέοντας το χθες με το σήμερα-1

Εορτάζεται η συμπλήρωση 15 χρόνων από την πρώτη περιοδική έκθεση που διοργάνωσε το μουσείο το 2007, ως μέρος του «Προγράμματος σύγχρονης τέχνης».

Το πρόγραμμα διαθέτει εξαιρετικούς σταθμούς, φιλοξενώντας εκλεκτούς προσκεκλημένους: Τον Αϊ Γουέι Γουέι, που ήταν ο πρώτος σύγχρονος καλλιτέχνης που έδειξε έργα του μέσα στις μόνιμες συλλογές. Τη Λουίζ Μπουρζουά που, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, ενθουσιάστηκε με την πρόταση, και έκανε στο ΜΚΤ την τελευταία της έκθεση – «έφυγε» από τη ζωή λίγο αργότερα. Κι ακόμα τη Σάρα Λούκας, τον Ούγκο Ροντινόνε, τον Τζορτζ Κόντο, τη Λίντα Μπένγκλις. Παράλληλα, χάρη στον εκθεσιακό κύκλο «Θεϊκοί Διάλογοι» καλλιτέχνες όπως ο Σάι Τόμπλι και ο Πάμπλο Πικάσο «συνέπραξαν» στον διάλογο παρελθόντος – παρόντος, με τη φροντίδα του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη που υπήρξε επί 25 χρόνια επιστημονικός διευθυντής του ΜΚΤ.

Κυκλαδική Τέχνη: Συνδέοντας το χθες με το σήμερα-2
Εργα από την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», 2016. (ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ)

Η δίγλωσση επετειακή έκδοση προσφέρει μία πλήρη επισκόπηση της δεκαπενταετούς πορείας του μουσείου, παρουσιάζοντας όλες τις εκθέσεις και τις συνεργασίες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης έως το 2021. Περιλαμβάνει συνοπτικά εισαγωγικά κείμενα και κυρίως πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα έργα και την παρουσίασή τους στους χώρους του μουσείου, καθώς και αρχειακό υλικό από την προετοιμασία επιλεγμένων εκθέσεων.

Το βιβλίο-λεύκωμα αποτελεί μια πολύ προσεγμένη εκδοτική εργασία, και ταυτόχρονα μια ευκαιρία αναστοχασμού για όσους επιθυμούμε την έντονη παρουσία της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα. Η χρονική συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα: Αφενός από τον Μάιο το ΕΜΣΤ επανεκκινεί με καινούργιο πρόγραμμα και αντίληψη, αφετέρου το ΜΚΤ περνάει σε νέα εποχή με τον αρχαιολόγο Νικόλαο Σκαλτσά στη θέση του επιστημονικού διευθυντή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή