Τι Πάσχα κι αυτό…

Φέτος θα μπούμε σε πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα, θα πάμε στα χωριά και στις παραλίες, θα στρώσουμε μεγάλα τραπέζια, θα φάμε και θα πιούμε και θα γλεντήσουμε. Θα ξαναβρεθούμε, αυτό και μόνο είναι μεγάλη χαρά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος θα μπούμε σε πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα, θα πάμε στα χωριά και στις παραλίες, θα στρώσουμε μεγάλα τραπέζια, θα φάμε και θα πιούμε και θα γλεντήσουμε. Θα ξαναβρεθούμε, αυτό και μόνο είναι μεγάλη χαρά. Εχοντας αφήσει πίσω μας δύο χρόνια πανδημίας, το φετινό Πάσχα θα είναι πολύ πιο κοντά στις προ κορωνοϊού συνήθειές μας.

Ολη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα καράβια αναχωρούσαν από το λιμάνι του Πειραιά γεμάτα για Σύρο, Τήνο, Πάρο, Δωδεκάνησα και Κρήτη, η λαχτάρα για φυγή είναι μεγάλη παρά την τσουχτερή άνοδο στις τιμές των εισιτηρίων και των καυσίμων. Στενάζουν τα νοικοκυριά πάνω από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ράφια σούπερ μάρκετ.

Ειδικά για τις μεταφορές, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφέρουν ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ήταν αυξημένα τον Μάρτιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 16%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 26,8% και οι χρεώσεις των ξενοδοχείων κατά 18,5%. Οι πασχαλινές διακοπές για μια τετραμελή οικογένεια είναι οικονομική «αιμορραγία». Ο ιός της ακρίβειας μόλυνε και το πασχαλινό τραπέζι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μόνο ένας στους τέσσερις θα σουβλίσει αρνί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 61%. Πολλοί δήλωσαν ότι θα βάλουν το αρνί ή το κατσίκι στον φούρνο, θα αγοράσουν δηλαδή κομμάτι κρέατος. Απολύτως λογικό. Ενα αρνί 10-12 κιλών κυμαίνεται μεταξύ 140-168 ευρώ, αφού η τιμή του κιλού είναι σήμερα περίπου 14 ευρώ. Πέρυσι το κιλό ήταν γύρω στα 10 ευρώ.

Αυτό το Πάσχα λοιπόν αντίπαλος δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά η ακρίβεια. Για άλλη μια χρονιά θα κληθούμε να προσαρμοστούμε σε διαφορετικά δεδομένα, οικονομικής φύσεως αυτή τη φορά, να σκεφτούμε αλλιώς, να θέσουμε προτεραιότητες, να στερηθούμε κάτι. Να γιορτάσουμε αλλιώτικα.

Είναι κι αυτό το Πάσχα μια δοκιμασία, για κάποιους μικρή, για άλλους μεγάλη. Ας κάνουμε ό,τι κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας. Να προσέχουμε αυτούς που αγαπάμε, να νοιαζόμαστε, να φροντίσουμε όσο περισσότερους μπορούμε.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή