Θερινή συναυλιακή υπερπαραγωγή

Θερινή συναυλιακή υπερπαραγωγή

Πάνω από 100 συγκροτήματα στην Αθήνα – «Ο κόσμος διψάει για live», λένε οι διοργανωτές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μουσικά sites το επισημαίνουν ήδη: οι ξένες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι εντυπωσιακά πολλές – περισσότερες από 100, αν υπολογίσουμε ξεχωριστά όλα τα συγκροτήματα και καλλιτέχνες των διαφόρων φεστιβάλ. Σταχυολογώντας, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα μπορεί κανείς να απολαύσει τον Νικ Γουότερχαουζ και την Μπεθ Χαρτ, τους Bauhaus, Νικ Κέιβ, Pet Shop Boys, Ιγκι Ποπ, Judas Priest και τα άλλα ονόματα του Release Athens, τους Dropkick Murphys, τους Μαξ Ρίχτερ, Πάτι Σμιθ, Νταϊάνα Κραλ και Λόρι Αντερσον που θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, τους Muse στο Ejekt Festival, τους Iron Maiden, τους Madrugada και αρκετούς ακόμα.

Είναι αυτή η συναυλιακή έκρηξη προφανής αντίδραση στους περιορισμούς της πανδημίας; «Σίγουρα έχει σχέση με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ των εκπροσώπων των καλλιτεχνών και των εγχώριων εταιρειών παραγωγής», λέει η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και εξηγεί: «Οι πρώτοι, όταν ενέσκηψε η πανδημία, παρακράτησαν τις προκαταβολές που είχαν δώσει οι παραγωγοί μας για συναυλίες που αναβλήθηκαν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουν έως το τέλος του 2023. Συνέβη και το αντίστροφο: οι εγχώριοι διοργανωτές δέχθηκαν να κρατηθούν οι προκαταβολές, υπό τον όρο να γίνουν οι συναυλίες έως το 2023, ειδάλλως δεν θα άντεχαν οικονομικά. Δεν ισχύει για όλες τις φετινές συναυλίες, αλλά αφορά μεγάλο μέρος τους».

Ο Σταύρος Στριλιγκάς της Detox Events, διοργανώτριας του Ejekt Festival, προσθέτει στις εξ αναβολής συναυλίες και εκείνες που αυξάνουν την προσφορά με άλλον τρόπο: «Ολα τα συγκροτήματα στον κόσμο –όπως και οι παραγωγοί– έχουν να δουλέψουν τρία χρόνια, επομένως έχουν ανακοινωθεί πολλές νέες περιοδείες», υπογραμμίζει. Πιστεύει ότι θα υπάρχει ανάλογη ζήτηση; «Σε Ευρώπη και Αμερική υπάρχει τρομερή ζήτηση, γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί οι τιμές των εισιτηρίων. Και είναι τέτοια και η υπερπληθώρα των events, που υπάρχει πρόβλημα με την εύρεση προσωπικού, ηχητικού εξοπλισμού ή χώρων. Στη δική μας περίπτωση, τα πράγματα θα πάνε θεωρητικά καλά. Επειδή όμως είμαστε συγκεκριμένη αγορά –όχι λ.χ. όπως το Βέλγιο, στις συναυλίες του οποίου πηγαίνει κόσμος από διάφορες χώρες– πάμε μόνο για το ελληνικό κοινό. Προ πανδημίας έρχονταν και τουρίστες, αλλά φέτος δεν έχουμε δει ακόμα παρόμοια νούμερα. Προφανώς, λιγότερες εκδηλώσεις θα είχαν περισσότερο κοινό, πιστεύουμε όμως ότι έπειτα από τρία χρόνια ο κόσμος θέλει να πάει σε συναυλίες».

Η Νανά Τράντου της High Priority Promotions, που φέρνει τους Iron Maiden και τον Νικ Μέισον και διοργανώνει το φεστιβάλ AthensRocks, δεν διαφωνεί. «Κάποιες συναυλίες θα πάνε πάρα πολύ καλά», λέει, «κάποιες άλλες ίσως λιγότερο, σίγουρα όμως θα έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Το κοινό διψάει να βρεθεί σε συναυλίες και θα διαψεύσει όσους έλεγαν ότι θα τις αντικαταστήσει το streaming. Ο κόσμος δεν θα σταματήσει να πηγαίνει σε live και τώρα που έχει περισσότερα διαθέσιμα, θα επαναξιολογήσει τη σημασία τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή