Αφιέρωμα στον άνθρωπο που εξέλιξε τον δημοτικό χορό

Αφιέρωμα στον άνθρωπο που εξέλιξε τον δημοτικό χορό

Η παράσταση «Ο Δάσκαλος» σκιαγραφεί το πορτρέτο του Λευτέρη Δρανδάκι και θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» από 13 έως 15/5.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο δημοτικός χορός μοιάζει αδιέξοδος διότι είναι συντηρητικός, δεν μπορεί να αλλάξει τα μοτίβα και τα θέματά του, δεν μπορεί να εξελιχθεί όπως ο έντεχνος. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλλιτεχνικά φωτισμένοι άνθρωποι που θα τον πάνε παρακάτω, δίχως να πειράξουν τον πυρήνα του». Με αυτά τα λόγια ο Λευτέρης Δρανδάκις μίλησε την περασμένη Κυριακή στο γεύμα με την «Κ» στη συνάδελφο Μαργαρίτα Πουρνάρα για την πίστη του στη δύναμη επιβίωσης και εξέλιξης του δημοτικού χορού, της παράδοσης που ο ίδιος υπηρέτησε πιστά σε όλη τη ζωή του.

Αυτήν τη δύναμη επιβίωσης, το αόρατο νήμα που χάνεται στα βάθη του χρόνου και δεκαετίες ολόκληρες πριν ο Λευτέρης Δρανδάκις ιχνηλάτησε και αποτύπωσε μέσα από τις πρωτοποριακές παραστάσεις που έφεραν τους δημοτικούς χορούς στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο και τους ταξίδεψαν σε πολλές χώρες του εξωτερικού, επιχειρεί να επανασυστήσει στο κοινό η παράσταση «Ο Δάσκαλος». Για τους εξοικειωμένους με την πορεία και τη λειτουργία του Λυκείου των Ελληνίδων είναι αυτονόητο ότι η παράσταση αναφέρεται στον Λευτέρη Δρανδάκι. Μπορεί από τα μαθήματα χορού να πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες δάσκαλοι, αλλά για όλους «ο δάσκαλος» είναι ο Δρανδάκις. Και τώρα αυτό που ο ίδιος δημιουργούσε τόσες δεκαετίες, μια παράσταση, βάζει τον ίδιο στο επίκεντρο.

Η ιδέα για μια παράσταση βασισμένη στη διαδρομή του Λευτέρη Δρανδάκι ανήκει στον Γιώργο Λιάρο, ιδρυτή της ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Εκφρασης και Πολιτισμού, της οποίας είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος και χοροδιδάσκαλος των τμημάτων. Ενας άλλος δάσκαλος, τον οποίο χρόνια πριν επηρέασε καθοριστικά μια παράσταση του Δρανδάκι στο Ηρώδειο. «Ηταν 22 Σεπτεμβρίου του 2003, εκεί στο Ηρώδειο, θεατής στα “Χορογραφήματα”. Ακόμα θυμάμαι εκείνο το βράδυ μετά την παράσταση. Πόσο μεγαλείο μπορεί να κρύβεται σε κάτι που σε κρατά ξαφνικά ξάγρυπνο;», θυμάται ο ίδιος.

Η παράσταση «Ο Δάσκαλος» σκιαγραφεί το πορτρέτο του Λευτέρη Δρανδάκι και θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» από 13 έως 15/5.

Ο Γιώργος Λιάρος λέει ότι ασυνείδητα ο σπόρος μιας παράστασης αφιερωμένης στον Δρανδάκι ρίζωσε από τότε μέσα του και σταδιακά ωρίμασε και μορφοποιήθηκε στην πρόταση που τώρα καταθέτει.

Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Λύκειο των Ελληνίδων, η Χορευτική Ομάδα του οποίου θα αναβιώσει τις παραστάσεις του Δρανδάκι ως τμήμα της παράστασης «Ο Δάσκαλος». Για 2,5 χρόνια ο Γιώργος Λιάρος ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας τα βήματα του Λευτέρη Δρανδάκι, επαναλαμβάνοντας τα ταξίδια που εκείνος έκανε δεκαετίες πριν για να αναζητήσει τον μίτο της δημοτικής παράδοσης σε κάθε γωνιά της χώρας, στην αυθεντική του μορφή, από τους γνήσιους συνεχιστές και εκφραστές. Ακολούθησαν 10 μονόωρες συνεντεύξεις με τον ίδιο τον Λευτέρη Δρανδάκι να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για τον χορό, τη ζωή, τον θάνατο, για τη δύναμη της αγάπης, τη δύναμη της μουσικής. Αναμνήσεις από τη διαδρομή του, από ανθρώπους και ταξίδια.

Ολα αυτά πλέκονται, για να μορφοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Την παράσταση «Ο Δάσκαλος» που θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» το τριήμερο από Παρασκευή 13 Μαΐου μέχρι Κυριακή 15 Μαΐου. Η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί και για τις πέντε παραστάσεις που προγραμματίστηκαν μέσα στο τριήμερο.

Αφιέρωμα στον άνθρωπο που εξέλιξε τον δημοτικό χορό-1
O χορογράφος Λευτέρης Δρανδάκις γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Pέθυμνο της Kρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή