Οι βιβλιοθήκες στο Τέξας

Οι βιβλιοθήκες στο Τέξας Στο Τέξας, οι βιβλιοθήκες έχουν γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Τέξας, οι βιβλιοθήκες έχουν γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Την ίδια μέρα που η Ενωση Βιβλιοθηκών του Τέξας συγκάλεσε το ετήσιο συνέδριό της για πρώτη φορά από το 2019, οι παρευρισκόμενοι έμαθαν ότι οι κάτοικοι του Λάνο, μιας αγροτική κομητείας έξω από το Οστιν, αντιτίθενται οργανωμένα στις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών πολιτικών να λογοκρίνουν τις τοπικές βιβλιοθήκες. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε –προς μεγάλη απογοήτευσή τους–, στο Φορτ Γουόρθ, την περιοχή του συντηρητικού εκπροσώπου της πολιτείας, Ματ Κράους. Από τον περασμένο Οκτώβριο ο Κράους ξεκίνησε μια εκστρατεία λογοκρισίας στο Τέξας, ζητώντας από τις σχολικές περιφέρειες να διερευνήσουν το περιεχόμενο περισσότερων από 850 διαφορετικών βιβλίων, εκφράζοντας αντιρρήσεις για την παρουσία τους στις σχολικές βιβλιοθήκες.

Ερευνητική δημοσιογραφία

Δεν είναι πλέον απλώς επιτυχία, αλλά θρίαμβος, το βιβλίο-έρευνα του δημοσιογράφου Βικτόρ Καστανέ «Les Fossoyeurs» (Οι νεκροθάφτες), που αποκαλύπτει τα μυστικά του ομίλου Orpea, του παγκόσμιου ηγέτη στη φροντίδα της τρίτης ηλικίας με γηροκομεία και ιδιωτικές κλινικές που πλέον αποδεδειγμένα κακομεταχειρίζονταν τους γέροντες. Από την κυκλοφορία του στις 26 Ιανουαρίου πούλησε σε πέντε ημέρες 13.000 αντίτυπα, περισσότερα από 130.000 σε δύο μήνες, και έχει κάνει δώδεκα ανατυπώσεις. Μολονότι ανάλογες εκδοτικές επιτυχίες είναι προφανώς πολύ σπάνιες, ολοένα και περισσότερα βιβλία ερευνητικής δημοσιογραφίας σημειώνουν επιτυχία τα τελευταία χρόνια, με οδηγούς εκείνα που αφορούν την πολιτική.

Βραβείο για νέους σχεδιαστές βιβλίων

Το Goethe-Institut σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας) και γερμανικούς φορείς θα απονέμει στο εξής κάθε χρόνο ένα βραβείο ειδικά για νέους σχεδιαστές και σχεδιάστριες βιβλίων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σχεδιαστές/τριες, τυπογράφους, εκδότες/τριες και παραγωγούς δημιουργικών σχεδίων βιβλίων και είναι καθοριστικής σημασίας οι καινοτόμες και σύγχρονες προσεγγίσεις τους. Το βραβείο αποσκοπεί στην ανίχνευση πρωτότυπων ιδεών για το έντυπο βιβλίο και στην ανίχνευση των τάσεων του μέλλοντος. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από κοινού από τον/την σχεδιαστή/-ρια και τον/την εκδότη/-ρια. Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/greece/youngbookdesignersaward.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή