Υπ. Πολιτισμού: «Λίφτινγκ» στα πωλητήρια

Υπ. Πολιτισμού: «Λίφτινγκ» στα πωλητήρια

Νέα καταστήματα και «λίφτινγκ» σε 30 πωλητήρια του Οργανισμού Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Πόρων προβλέπει το πακέτο πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 29 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε το υπουργείο Πολιτισμού.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κτίριο Α της Πειραιώς 260 θα εγκατασταθούν τελικά τα νέα εργαστήρια παραγωγής πιστών αντιγράφων του ΟΔΑΠ, οι αποθήκες και η Μοντελοθήκη – Γλυπτοθήκη του οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Αξιοποίησης Πολιτιστικών Πόρων εξετάζει τη δημιουργία στον χώρο πωλητηρίου και αναψυκτηρίου που θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο κτίριο των 12.000 τ.μ. θα προβλεφθεί επίσης εκθεσιακός χώρος για έκθεση εκμαγείων –μεταξύ άλλων και αντιγράφων από την Ακρόπολη– και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Εσοδα

Η διαμόρφωση των παραπάνω χώρων είναι ένα από τα μεγάλα έργα του οργανισμού, που θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 5,19 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2025. Συνολικά, το ΥΠΠΟΑ εξασφάλισε πόρους 29 εκατ. ευρώ για εννέα έργα που αφορούν την αναβάθμιση του οργανισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Στο Κτίριο Α θα λειτουργήσει μελλοντικά και το Δημόσιο ΙΕΚ για τους Αντιγραφείς Εργων Τέχνης και Μνημείων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το διετές πρόγραμμα σπουδών της νέας σχολής, που θα δημιουργήσει την επόμενη γενιά των δημιουργών εκμαγείων, είναι υπό επεξεργασία με στόχο να ξεκινήσει τη χρονιά 2023-2024 σε κτίριο του υπουργείου Παιδείας μέχρι να ετοιμαστούν οι νέοι χώροι του ΟΔΑΠ.

Υπ. Πολιτισμού: «Λίφτινγκ» στα πωλητήρια-1
Πωλητήριο του Μουσείου των Πατρών

Η υποδομή για να βγει στον αέρα το e-shop με την επωνυμία Hellenic Heritage υπάρχει, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα.

Στο πακέτο των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία 14 νέων πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους, όπως στην Ακρόπολη, στο Δίον, στον Κεραμεικό, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Σπιναλόγκα κ.α. και στα πρώην ανθοπωλεία της Βουλής στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, προβλέπεται η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων 30 υφιστάμενων πωλητηρίων, από τα μουσεία των Αιγών και τα αρχαιολογικά μουσεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, μέχρι τη Δήλο, την Κνωσό, τους Δελφούς, το Μον Ρεπό και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Υπ. Πολιτισμού: «Λίφτινγκ» στα πωλητήρια-2
Από το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας.

Υπ. Πολιτισμού: «Λίφτινγκ» στα πωλητήρια-3
Αποψη του πωλητηρίου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Τα αντικείμενα έχουν αλλάξει και έχουν προστεθεί και πιο οικονομικές σειρές, ενώ θα συμπληρωθούν και άλλα εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και εκδόσεις.

Νέα αναμνηστικά

Το τι ακριβώς πουλάει ο ΟΔΑΠ στα καταστήματά του έχει ήδη αλλάξει από το περυσινό καλοκαίρι και φέτος θα γίνει ακόμα πιο εμφανές. Στα ράφια των καταστημάτων έχουν προστεθεί νέες οικονομικές σειρές αναμνηστικών, από μαγνητάκια μέχρι σημειωματάρια, σχολικά είδη, παιχνίδια, κοσμήματα, γραβάτες, πορσελάνες κ.ά. Σε αυτές θα προστεθούν κι άλλα προϊόντα εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά και εκδόσεις με πόρους του ταμείου, ύψους 9,7 εκατ. ευρώ.

Η δημιουργία αποθηκών, η επάρκεια προϊόντων και η τεχνολογική αναβάθμιση του οργανισμού θα επιτρέψουν –ελπίζουμε– και τη λειτουργία του e-shop, το οποίο έχει ανακοινωθεί πολλές φορές αλλά ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Στα έργα του ταμείου έχει προστεθεί και ένα σχετικό έργο ύψους 650.000, το οποίο αφορά την εύρεση αναδόχου εταιρείας που θα διασφαλίζει την καλή λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος για να μην «κρασάρει». Οπως μαθαίνουμε, η υποδομή για να βγει στον αέρα το e-shop με την επωνυμία Hellenic Heritage υπάρχει, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα που μοιάζουν απλά αλλά γίνονται σύνθετα όταν αφορούν δημόσιους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα η διαδικασία επιστροφής προϊόντων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή