Φεστιβάλ ΑΓΩΝ: Ένα φεστιβάλ για τον άνθρωπο απανταχού

Φεστιβάλ ΑΓΩΝ: Ένα φεστιβάλ για τον άνθρωπο απανταχού

Είκοσι πέντε χρόνια θεσμός, με μια παύση έξι χρόνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ επέστρεψε από χθες στην Αθήνα.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι πέντε χρόνια θεσμός, με μια παύση έξι χρόνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ επέστρεψε από χθες στην Αθήνα. Από το 1995 που το εμπνεύστηκε η σκηνοθέτις Μέμη Σπυράτου, αγαπήθηκε, είχε την αποδοχή του κοινού, καθιερώθηκε και να φέτος που σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής με ταινίες: υποβλήθηκαν 1.400 και πλέον ταινίες και επιλέχθηκαν 58.

Ταινίες με ευρύτερη θεματολογία και ανοιχτή ματιά, από Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ιράν, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Περού, Τουρκία, Ινδία, Σενεγάλη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεξικό κ.α., που παρουσιάζονται στον κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης Ελλάδος, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ (16/5), στο «Ολύμπια» Δημοτικό Θέατρο.

Η επανεκκίνησή του έχει ιδιαίτερη σημασία διότι, όπως εύστοχα επισήμανε η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOMOS Τέτη Χατζηνικολάου, προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, σε συσχετισμό με τα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα της κάθε εποχής.

Η αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, υπογράμμισε η πρόεδρος του φεστιβάλ Μέμη Σπυράτου, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν τον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά τον άνθρωπο απανταχού, την “οικουμενική κοινότητα”». Ετσι, η φετινή διοργάνωση αφιερώθηκε στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, ενώ βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο θα απονεμηθεί στον οικουμενικό Κώστα Γαβρά.

Νέος διευθυντής του 11ου Φεστιβάλ ΑΓΩΝ είναι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός, ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα μας είναι σχεδόν ταυτόσημη με την έννοια της αρχαιολογίας. Για τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ και πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει το παρελθόν του και «να ταξιδέψει στον χρόνο, που μαζί με τον χώρο συνθέτει τον κόσμο μας».

Το κοινό θα απορρίψει, θα χειροκροτήσει, θα αξιολογήσει με τον δικό του τρόπο, είπε στην παρουσίαση του προγράμματος ο Νίκος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή