Εθνικό Θέατρο: Με οδηγό τις «βασικές αρχές»

Εθνικό Θέατρο: Με οδηγό τις «βασικές αρχές»

Το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου παρουσίασε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Μόσχος

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αναφορά στη σταθερή, παρά τις δυσκολίες, λειτουργία του οργανισμού εδώ και ενενήντα χρόνια, με μια παραπομπή στην ιστορική ομιλία που έδωσε ο πρώτος σκηνοθέτης του, Φώτος Πολίτης, στους ηθοποιούς του το 1932, καθώς και με μια σύνοψη των βασικών αρχών που κατά τη δική του γνώμη πρέπει να υπηρετεί η πρώτη σκηνή της χώρας, ξεκίνησε χθες, στο διακοσμημένο με παλιά θεατρικά κοστούμια Κτίριο Τσίλλερ, την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο Γιάννης Μόσχος.

Προσωπικοί στόχοι

Μιλώντας ειδικά για τις βασικές αρχές του Εθνικού Θεάτρου (που ίσως μπορούν να διαβαστούν και ως προσωπικοί στόχοι) ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε σε έναν οργανισμό που θα υπερασπίζεται το θέατρο συνόλου, θα συστρατεύει διαφορετικές γενιές, τάσεις και καλλιτέχνες, θα υπηρετεί ένα πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο, θα προωθεί το ελληνικό έργο και το εγχώριο θέατρο διεθνώς, θα διαχειρίζεται συνετά και διαφανώς τα οικονομικά του, θα συμβάλλει στην καλλιτεχνική παιδεία της χώρας με προγράμματα και δράσεις, αλλά και θα είναι ανοιχτός σε άτομα «όλων των χρωμάτων, φύλων, σεξουαλικών προσανατολισμών, σωματικών ιδιαιτεροτήτων, αισθητικών και ιδεολογικών αντιλήψεων και διαφορών που κάνουν τον καθένα μας μοναδικό».

Για έναν οργανισμό ανοιχτό σε κάθε είδους διαφορές «που κάνουν τον καθένα μας μοναδικό» μίλησε ο Γιάννης Μόσχος.

Παρουσιάζοντας τις παραγωγές που θα ανέβουν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, ο Γιάννης Μόσχος έδωσε τον λόγο στον Γιάννη Καλαβριανό, ο οποίος θα σκηνοθετήσει τη «Μήδεια» του Μποστ (8-9 Ιουλίου), έργο που βασικός πρωταγωνιστής του είναι η «μυθική» γλώσσα του, και κατόπιν στον Αργύρη Ξάφη, που θα σκηνοθετήσει τον «Αίαντα» του Σοφοκλή (29-30 Ιουλίου), δίνοντας έμφαση στο θέμα του χρόνου. Σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής θα παιχτεί η παιδική παράσταση «Δίπλα-δίπλα» των Αγγελου Αγγέλου και Εμης Σίνη, σε σκηνοθεσία Φοίβου Συμεωνίδη, ενώ τον χειμώνα, με τις σκηνές του Εθνικού να έχουν αποκτήσει διακριτό ρόλο (π.χ. κλασικοί συγγραφείς στην Κεντρική Σκηνή, σύγχρονα, άπαικτα έργα στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», μουσικά έργα και μεικτά θεάματα στη «Μαρίκα Κοτοπούλη», «Μικρό Εθνικό» στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» κ.λπ.), θα ανέβουν μεταξύ άλλων οι ιψενικοί «Βρικόλακες» από τον Σταμάτη Φασουλή, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από τον Δημήτρη Καραντζά, το «Ενα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία του ίδιου του Μόσχου, τα «Φώτα της πόλης» του Τσάρλι Τσάπλιν σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου, στίχους Σταύρου Σταύρου και σκηνοθεσία – χορογραφία της Αμάλια Μπένετ κ.ά.

Εθνικό Θέατρο: Με οδηγό τις «βασικές αρχές»-1
Στις 8 και 9 Ιουλίου, ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τη «Μήδεια» του Μποστ, με πρωταγωνίστρια τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Πειραματική Σκηνή

Στο πλαίσιο επίσης της συνέχειας που, όπως υπογράμμισε, οφείλει να έχει το Εθνικό Θέατρο, ο Γιάννης Μόσχος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την επαναδραστηριοποίηση του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος (14-29 Ιουλίου) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και με κεντρικό άξονα φέτος την έρευνα του προφητικού λόγου στο αρχαίο δράμα (υπό τη διεύθυνση του Θάνου Παπακωνσταντίνου), καθώς και την επαναφορά της Πειραματικής Σκηνής (Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών είναι το νέο της όνομα), της οποίας την καλλιτεχνική ευθύνη θα αναλάβουν κατά σειρά οι Γιώργος Κουτλής, Κατερίνα Γιαννοπούλου και Ελένη Ευθυμίου, αλλά και μια συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Τη συνδρομή της πολιτείας είχε στο μεταξύ συνοψίσει ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σταθερή συνεργασία του με τον Γιάννη Μόσχο και στις προσπάθειές τους να απορροφηθούν για το Εθνικό Θέατρο πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης άνω των 7,5 εκατ. ευρώ, που ιδανικά θα αξιοποιηθούν στην αναβάθμιση του θεάτρου Ρεξ ή στην ενίσχυση του ψηφιακού εξοπλισμού του οργανισμού, πρότζεκτ που θα συνοδευτούν και από δράσεις, όπως φιλοξενίες καλλιτεχνών, κινήσεις με στόχο την εξωστρέφεια κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή