Εισβολή μελών του ΚΚΕ στην Ακρόπολη

Εισβολή μελών του ΚΚΕ στην Ακρόπολη

Μια ώρα πριν ανοίξει για το κοινό η Ακρόπολη, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο και ανάρτησαν πανό στο νότιο τείχος του μνημείου με συνθήματα «Οχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου».

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ώρα πριν ανοίξει για το κοινό η Ακρόπολη, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο και ανάρτησαν πανό στο νότιο τείχος του μνημείου με συνθήματα «Οχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου». Τα πανό αναρτήθηκαν στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και περίπου 5 ή 6, σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαιοφυλάκων με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ», πήδηξαν τα κάγκελα και μπήκαν μέσα. Με ένα κοπτικό εργαλείο έκοψαν την αλυσίδα που είχαν βάλει οι φύλακες ανοίγοντας τις πόρτες για την υπόλοιπη ομάδα που περίμενε απέξω. «Περισσότερα από 100 άτομα με σημαίες και διπλωμένα πανό παραβίασαν με τη χρήση λοστών, τόσο την κεντρική πύλη εισόδου όσο και την εσωτερική πύλη ασφαλείας», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν έπειτα από μία ώρα φωνάζοντας συνθήματα και «υπό τη συνεχή εποπτεία του φυλακτικού προσωπικού του χώρου και αστυνομικών δυνάμεων».

«Παραβίασαν με τη χρήση λοστών, την κεντρική πύλη εισόδου», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό και ο Ιερός Βράχος γίνεται πεδίο διαμαρτυρίας από πολιτικές ομάδες ή οπαδούς αθλητικών ομάδων. Πριν από ένα χρόνο οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στον χώρο φωνάζοντας συνθήματα ως «ανταπάντηση» σε αντίστοιχη κίνηση οπαδών του Παναθηναϊκού το 2016. «Είναι πια κάτι τετριμμένο», μας είπαν οι αρχαιοφύλακες που έχουν ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.

Αυτό ακριβώς είναι το περίεργο, ότι τέτοιες πράξεις ανομίας έχουν γίνει «τετριμμένες» και δεν προκαλούν πια καμία εντύπωση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συνέπειες σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο χώρο του δημοσίου και τον δημόσιο χώρο, όσοι θέλουν μπορούν να καταλαμβάνουν τη σκηνή δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών και να βγάζουν ανακοινώσεις και άλλοι να παραβιάζουν την είσοδο αρχαιολογικών χώρων και να σηκώνουν πανό.

Αυτές οι πρακτικές φαίνεται πως είναι τόσο συνηθισμένες που δεν είναι ικανές να προκαλέσουν ούτε καν μια τυπική καταδίκη από τους αρμόδιους φορείς. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ τελειώνει ενημερώνοντας ότι αφού αποχώρησαν όλοι, «ο αρχαιολογικός χώρος λειτούργησε κανονικά για το κοινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή