«Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου»: Μια αγκαλιά για τα παιδιά που είδαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής

«Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου»: Μια αγκαλιά για τα παιδιά που είδαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής

«Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου», ένα παραμύθι για την αναδοχή, στην «Καθημερινή της Κυριακής»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μίλτος είναι τιγράκι και ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του, μέχρι που για κάποιο λόγο πρέπει να χωριστούν. Ετσι βρίσκεται μόνος στο σκοτάδι. Φωνάζει, μα δεν τον ακούει κανείς. Μια δομή θα τον φιλοξενήσει, αλλά εκείνος χρειάζεται ένα σπίτι, μια οικογένεια, μια αγκαλιά όπου θα χωράει – ακριβώς όπως στην αγκαλιά της οικογένειάς του.

Ο Μίλτος θα μπορούσε να είναι ένα από τα 1.400 παιδιά που ζουν σήμερα σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, μόνο τα 100 προορίζονται για υιοθεσία. Τα υπόλοιπα, εκτός από έναν μικρό αριθμό που πρόκειται να επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια, δίνονται μόνο για αναδοχή. Ομως αυτός ο θεσμός δεν προχωράει κατά το προσδοκώμενο στη χώρα μας. «Σκοντάφτει» πάνω σε στερεότυπα και νοοτροπίες που κρατούν, τελικά, τα παιδιά σε ιδρύματα.

«Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου»: Μια αγκαλιά για τα παιδιά που είδαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής-1Το τιγράκι και η ιστορία του, όπως την αφηγείται το βιβλίο «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου», που γράφτηκε από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, εικονογραφήθηκε από τον Κωστή Παπαθεοδώρου και διανέμεται αύριο με την «Καθημερινή της Κυριακής», έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τον θεσμό της αναδοχής.

«Θέλησα να φτιάξω ήρωες αληθινούς, για να μιλήσουν με απλότητα και ειλικρίνεια στα παιδιά. Κάθε βιβλίο είναι η καλύτερη άσκηση ενσυναίσθησης. Μαθαίνει το παιδί να μπαίνει στη θέση του άλλου, να κατανοεί τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Και γνωρίζοντας τον άλλον, γνωρίζεις και τον εαυτό σου», λέει ο κ. Ηλιόπουλος. «Δεν συμβαίνει πολύ συχνά στη δουλειά μας να συμμετέχουμε σε κάτι που δεν είναι απλώς ωραίο αισθητικά, αλλά έχει και σημασία και αντίκτυπο. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μας δόθηκε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, αλλά και χρήσιμο για τον θεσμό της αναδοχής», συμπληρώνει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Γι’ αυτά τα παιδιά, που από πολύ νωρίς είδαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, η αναδοχή είναι η πιο κατάλληλη εναλλακτική μορφή οικογενειακής φροντίδας, είναι το καλύτερο υποκατάστατο της οικογένειας που στερήθηκαν. Είναι η αγκαλιά της Ελλης του παραμυθιού μας, που άνοιξε για να χωρέσει τον μικρό Μίλτο, και τον χώρεσε ακριβώς γιατί το μόνο που θέλησε ήταν να τον αγαπά. Γι’ αυτό η πολιτεία στηρίζει τον θεσμό, βρίσκεται δίπλα στους ανάδοχους γονείς και καλεί τους πολίτες να προσφέρουν από το περίσσευμα της αγάπης τους στα παιδιά που τη χρειάζονται», αναφέρει.

Η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται στην εθνική καμπάνια ευαισθητοποίησης «Αλλαξε τη ζωή ενός παιδιού -– Γίνε ανάδοχος», που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εγγύηση για το παιδί». Ολοι οι συντελεστές εργάστηκαν εθελοντικά, ενώ η «Καθημερινή» ανέλαβε τη χορηγία εκτύπωσης και διανομής του βιβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή