Σάμος στο πιάτο και στο ποτήρι

Σάμος στο πιάτο και στο ποτήρι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θέλεις να γνωρίσεις καλά έναν τόπο, αναζήτησε τις αυθεντικές γεύσεις και τα προϊόντα του. Σε ό,τι αφορά τη Σάμο, λ.χ., που δεν θα κρύψω ότι είναι η πατρίδα μου, αν κάποιος μου ζητήσει να τον «ξεναγήσω» στο νησί, θα του μιλήσω για τους αμπελώνες και το μοσχάτο κρασί, για τη γεμιστή κατσικίσια πλάτη που σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο, για τους κρεμμυδοντολμάδες, φτιαγμένους με τα μεγάλα, μακρόστενα κρεμμύδια των Κουμαίικων και του Μαραθόκαμπου, ντόπια ποικιλία που είναι σκέτη γλύκα.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η γαστρονομία του νησιού δεν έχει καταγραφεί επαρκώς. Εχουν γίνει κάποιες αποσπασματικές εκδόσεις, υπάρχουν συνταγές που μπορεί να βρει κάποιος σκόρπιες στο Διαδίκτυο, αλλά όχι μια πολυεπίπεδη προσέγγιση που να παρουσιάζει την παραδοσιακή κουζίνα της Σάμου, τοπικές γιορτές για τη γαστρονομία, διαδρομές γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Το κενό προσπαθεί να καλύψει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με τη δημιουργία της ιστοσελίδας samosfood.gr – μια πρωτοβουλία για την οποία δούλεψαν οι Σαμιώτες σεφ Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας, άνθρωποι από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό Σάμου και, φυσικά, η ομάδα του δήμου υπό την καθοδήγηση του δημάρχου Γιώργου Στάντζου. Παραδοσιακές συνταγές, βίντεο όπου παρουσιάζεται η παρασκευή φαγητών και γλυκών βήμα βήμα, πληροφορίες για γιορτές και αξιοθέατα του νησιού, τελευταία νέα προσφέρονται στους επισκέπτες σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, τουρκικά.

Από την ενότητα «εφαρμογή» μπορεί όποιος θέλει να κατεβάσει τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για Android και iOs με όλες τις πληροφορίες. Επίσης, με την εφαρμογή μπορεί να σκανάρει τις κάρτες επαυξημένης πραγματικότητας που υπάρχουν στην ίδια σελίδα, είτε αυτές που βρίσκει τυπωμένες σε κάποιο εστιατόριο του νησιού και να διαβάσει πληροφορίες για τα πιάτα, τις πρώτες ύλες, τον τρόπο παρασκευής.

Η σύνδεση με τους ντόπιους επιχειρηματίες της εστίασης είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Τέτοιες πρωτοβουλίες για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς χρειάζονται τη συνδρομή όλων. Και κυρίως των επαγγελματιών του νησιού, οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή