Μήλος: Το φεστιβάλ που αφουγκράζεται την κοινωνία

Μήλος: Το φεστιβάλ που αφουγκράζεται την κοινωνία

Παραστάσεις το καλοκαίρι μπορούμε να δούμε σε πολλούς προορισμούς της χώρας, όμως στη Μήλο έχει σημασία ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου βάζει γερά θεμέλια.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραστάσεις το καλοκαίρι μπορούμε να δούμε σε πολλούς προορισμούς της χώρας, όμως στη Μήλο έχει σημασία ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου βάζει γερά θεμέλια. Το ιδιαίτερο στην περίπτωσή του είναι ότι καθιερώθηκε από έναν Γάλλο ηθοποιό και σκηνοθέτη, τον Σολάλ Φόρτε, ο οποίος όταν πριν από χρόνια έφτασε στο πανέμορφο νησί στη νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων, το αγάπησε, αγόρασε ένα σπίτι και όταν γεννήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ, το χρησιμοποιεί και ως κέντρο παραγωγής και φιλοξενίας.

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού έχει σκοπό να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία με συμμετοχή των ντόπιων στις δράσεις, με εργαστήρια, συμμετοχικές φόρμες και in situ εργασίες αλλά και ολοκληρωμένες παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο του νησιού, από το ερχόμενο Σάββατο 21 του μηνός έως και τις 12 Ιουνίου (https://festivalinternationalmilos.com). Φέτος, τέταρτος χρόνος πια, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μήλου παρουσιάζει τρεις συμπαραγωγές με φοιτητές από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Δραματικής Τέχνης του Στρασβούργου, την Ανώτατη Εθνική Σχολή Δραματικής Τέχνης του Παρισιού και συνεργασία με το Νέο Εθνικό Θέατρο, ενώ όπως λέει στην «Κ» η Δανάη Τεζαψίδου, που έχει αναλάβει τον συντονισμό, σκοπός είναι να γίνουν συνέργειες με τη δραματική του Εθνικού μας Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης κ.ά.

Με τα κέντρα φιλοξενίας, τη στήριξη και την ανάδειξη του έργου νέων Ελλήνων και Ευρωπαίων σκηνοθετών δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν την κοινωνία της Μήλου, να διερευνήσουν καλλιτεχνικές πρακτικές σε συνεργασία με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του νησιού, να δουλέψουν από κοινού νέες μεθόδους και εκφραστικά μέσα. Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή, «τα λάθη επί του αποτελέσματος δεν έχουν τόσο σημασία όσο τα νέα σημεία προσέγγισης που αναδύονται κατά τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στη θέαση της θεατρικής πρακτικής ως πρόσχημα για συνάντηση και συνδιαλλαγή παρά ως μια προκαθορισμένη επιτέλεση».

Οι παραστάσεις δημιουργούνται για και με την τοπική κοινωνία. Εχει σημασία όμως ότι προσφέρονται και τα έσοδα από τα εισιτήρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις του νησιού. Φέτος θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μήλου, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Τεζαψίδου, «έχει ανάγκη από ιατρικό εξοπλισμό και ένα ασθενοφόρο. Αλλωστε, μετά την υγειονομική κρίση, το φετινό θέμα του φεστιβάλ σχετίζεται με τη φροντίδα και την αποκατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή