Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ανθρώπινη έλξη, καρτέλ και… γάτες

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ανθρώπινη έλξη, καρτέλ και… γάτες

Το ντεμπούτο του Γιώργου Γούση ξεχωρίζει στις ταινίες της εβδομάδας

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγνητικά πεδία ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης
Ερμηνείες: Ελενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Ο πρωτοεμφανιζόμενος στις μεγάλου μήκους Γιώργος Γούσης σάρωσε τα βραβεία του τελευταίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (έξι συνολικά) με την πιο αγαπητή στο κοινό ταινία της διοργάνωσης. Η Ελενα Τοπαλίδου και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος πρωταγωνιστούν αλλά και υπογράφουν μαζί του το σενάριο, ενός ιδιαίτερου φιλμ δρόμου με δύο ήρωες προορισμένους να απαθανατιστούν άμεσα στις σελίδες της ποπ κουλτούρας. Ο Αντώνης και η Ελενα συναντιούνται τυχαία στην έξοδο του φέριμποτ. Αυτός φτάνει στο νησί με σκοπό να εναποθέσει τα λείψανα της θείας του· εκείνη δεν έχει πραγματικό προορισμό, απλώς αναζητά μια διαφυγή από την καθημερινότητα. Η έλξη που αναπτύσσεται μεταξύ τους ενώνει τους δρόμους τους σε ένα διήμερο γεμάτο περιπλάνηση, κουβέντα και κάποια απρόοπτα.

Ο Γούσης, λίγο από ανάγκη και λίγο από επιλογή, κινηματογραφεί με μια «ερασιτεχνική» πατίνα που δίνει vintage, ντοκιμαντερίστικη αίσθηση στην εικόνα του. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοποθετεί το δίδυμο των ηρώων του, μορφές μάλλον ασυνήθιστες, με τάσεις φυγής αλλά και λαχτάρα για καινούργιες εμπειρίες. Υπάρχει εδώ κάτι από τη λαϊκή ποιητικότητα των ταινιών του Σταύρου Τσιώλη, τυλιγμένη ωστόσο σε μια γλυκιά μελαγχολία, καθώς δύο άνθρωποι ολοφάνερα ταλαιπωρημένοι –αν και μαθαίνουμε ελάχιστα για το παρελθόν τους– συναντιούνται σε ένα ταξίδι που μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτικό.

Λούις Γουέιν: ένας ξεχωριστός κόσμος ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Γουίλ Σαρπ
Ερμηνείες: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κλερ Φόι, Τόμπι Τζόουνς

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον εν πολλοίς άγνωστο, εκκεντρικό Βρετανό καλλιτέχνη Λούις Γουέιν, ο οποίος ωστόσο κατάφερε με τις ζωγραφιές του στις αρχές του περασμένου αιώνα να αλλάξει την άποψη του κόσμου για τις γάτες. Το φιλμ του Γουίλ Σαρπ μας συστήνει αρχικά έναν νέο άνδρα τρομερά ανήσυχο, ιδιοφυή και αεικίνητο, ο οποίος σκιτσάρει ταχύτατα, μαθαίνει μποξ και μιλάει συνεχώς για νέες εφευρέσεις. Ολα αυτά μέχρι που ο έρωτας θα του χτυπήσει την πόρτα και θα ξεκινήσει μια καινούργια ζωή με τη σύζυγό του, Εμιλι (Κλερ Φόι), και τον γάτο τους, σε μια εποχή που τα αιλουροειδή δεν λογίζονταν ως κατοικίδια. Ο Κάμπερμπατς είναι όπως πάντα αφοσιωμένος στην ερμηνεία του, υποδυόμενος ένα χαρακτήρα που φλέγεται από την εσωτερική του πάλη· από την άλλη, η μάλλον ακαδημαϊκή προσέγγιση του φιλμ δεν το βοηθάει να ξεφύγει από τα στεγανά της παραδοσιακής βιογραφίας.

Η νύχτα της φωτιάς ★★★
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Χουέζο
Ερμηνείες: Γκιγιέρμο Βιγιέγκας, Μάιρα Μπατάγια

Βραβευμένη με τη Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας, η ταινία της Τατιάνας Χουέζο μας ταξιδεύει σε έναν απομονωμένο οικισμό, στα βουνά του Μεξικού, εκεί όπου οι ζωές των ανθρώπων ορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις των καρτέλ ναρκωτικών. Πρωταγωνιστές εδώ είναι τα παιδιά, και συγκεκριμένα τα νεαρά κορίτσια, τα οποία κουρεύουν τα μαλλιά τους κοντά και τρέχουν σε καταφύγια, όταν εμφανίζονται τα τζιπ των παρανόμων. Μέσα από τη δική τους αθώα ματιά, τις κουβέντες και τα παιχνίδια τους, το φιλμ αποκαλύπτει την τραγική πραγματικότητα που ισχύει σε μεγάλα κομμάτια της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Στο δε δεύτερο κομμάτι, τα παιδιά είναι πλέον έφηβοι, στο κατώφλι και εκείνοι της ένταξης σε έναν δυσανάλογα σκληρό κόσμο.

Νίτραμ ★★★
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κέρζελ
Ερμηνείες: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, Τζούντι Ντέιβις

Ο Νίτραμ είναι ένας νεαρός άνδρας που ζει με τους γονείς του κάπου στην επαρχιακή Αυστραλία, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η υπερβολική ευαισθησία του, ωστόσο, μαζί με τον ασυνήθιστο χαρακτήρα του και την έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων δεν του επιτρέπουν να ενταχθεί πουθενά, ώσπου συναντάει την Ελεν, μια μεσήλικη γυναίκα που τον παίρνει υπό την προστασία της. Οταν όμως η φιλία τους θα τερματιστεί με τραγικό τρόπο, για τον Νίτραμ ξεκινάει μια (πνευματική) κατηφόρα που οδηγεί στον όλεθρο. Το φιλμ του Τζάστιν Κέρζελ («Μάκβεθ»), αν και δεν τα απεικονίζει ποτέ στην πραγματικότητα, σχετίζεται άμεσα με αληθινά, τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αυστραλία, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει έναν πολύ «δύσκολο» χαρακτήρα. Ο Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς είναι υποδειγματικός στην ερμηνεία του, αποδίδοντας ανάγλυφα την αμφίθυμη φύση και τις ανασφάλειες του ήρωά του.

Κώδικας: Εκδίκηση ★★½
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Κάμπελ
Ερμηνείες: Μάγκι Κιου, Σάμιουελ Τζάκσον, Μάικλ Κίτον

Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες action hero δεν είναι συχνά επιτυχημένες, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τη Μάγκι Κιου. Η καταγόμενη από το Βιετνάμ ηθοποιός βρίσκεται εδώ σε τέλεια φόρμα, υποδυόμενη την Ανα, μια επαγγελματία εκτελέστρια, η οποία ζητάει εκδίκηση έπειτα από τον θάνατο του ανθρώπου που τη μεγάλωσε και την εκπαίδευσε. Στον δρόμο της θα βρεθεί ένας αινιγματικός «συνάδελφος» εκτελεστής (Μάικλ Κίτον), τον οποίο ελκύει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να τη βγάλει από τη μέση. Το φιλμ του Μάρτιν Κάμπελ, αν και προβλέψιμο, παραμένει αρκετά διασκεδαστικό, με κάποιο χιούμορ αλλά και εντυπωσιακά χορογραφημένη δράση.

Το κοστούμι ★★½
Σκηνοθεσία: Γκράχαμ Μουρ
Ερμηνείες: Μαρκ Ράιλανς, Ζόι Ντόιτς, Τζόνι Φλιν

Στο μαφιόζικο Σικάγο της δεκαετίας του 1950 μας ταξιδεύει η ταινία του Γκράχαμ Μουρ («Το παιχνίδι της μίμησης»), η οποία πάντως διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό ενός καταστήματος, ραφτάδικου για την ακρίβεια, στο οποίο ο Λέοναρντ (Μαρκ Ράιλανς), ένας Βρετανός μετανάστης, ράβει δεξιοτεχνικά ανδρικά κοστούμια. Ενα βράδυ, ωστόσο, εκεί θα καταφτάσουν δύο πρωτοπαλίκαρα της μαφίας και πλέον εκείνος θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση προκειμένου να βγει ζωντανός. Ο οσκαρικός Μαρκ Ράιλανς είναι και εδώ εξαιρετικός, σε ένα φιλμ που εκτυλίσσεται σαν θεατρικό, διαθέτοντας αρκετό σασπένς και ανατροπές, όχι όμως και τον ανάλογο ρυθμό για να τις στηρίξει.

Από σήμερα κυκλοφορεί ξανά στις αίθουσες, σε ειδικό νέο μοντάζ για τα θερινά σινεμά, το «Σμύρνη μου αγαπημένη», η μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό της Μιμής Ντενίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή