Συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο βάθος συνάντηση

Συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο βάθος συνάντηση

Ανέβηκαν οι τόνοι στη χθεσινή συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην 23η συνεδρίαση της αρμόδιας Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, με τη βρετανική πλευρά να ισχυρίζεται ότι η ιστορική απόφαση του Σεπτεμβρίου ελήφθη την τελευταία στιγμή

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέβηκαν οι τόνοι στη χθεσινή συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην 23η συνεδρίαση της αρμόδιας Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, με τη βρετανική πλευρά να ισχυρίζεται ότι η ιστορική απόφαση του Σεπτεμβρίου ελήφθη την τελευταία στιγμή με «κατάχρηση» της διαδικασίας, ήταν ατελής και περιείχε ανακρίβειες.

Η απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα πριν από μερικούς μήνες στην 22η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) καλούσε την κυβέρνηση της Βρετανίας να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα της επιστροφής του γλυπτού αρχιτεκτονικού διακόσμου του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας έτσι μια πάγια θέση της ελληνικής πλευράς που έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερή θέση της Βρετανίας ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά αποκλειστικά το Βρετανικό Μουσείο και τη σχέση του με τα ελληνικά μουσεία.

Το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα μπαίνει σταθερά στην ατζέντα της επιτροπής από το 1984 και κάθε συνεδρίαση ολοκληρωνόταν με την έκδοση μιας «Σύστασης». Η αλλαγή στάσης της επιτροπής συνοδεύτηκε τους επόμενους μήνες και από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου υποστηρικτικών των ελληνικών θέσεων, μια συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών και την απόδοση του θραύσματος Fagan του Παρθενώνα από το Μουσείο Σαλίνας της Σικελίας.

Σε αυτές τις κινήσεις αλλά και στη σύνδεση της ζωφόρου του Παρθενώνα με τη Δημοκρατία αναφέρθηκε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, κατά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην UNESCO. H βρετανική πλευρά, αφού άσκησε κριτική στη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης της επιτροπής, επανέλαβε τις πάγιες βρετανικές θέσεις.

Στο μεταξύ, η UNESCO ανακοίνωσε τις κινήσεις που έγιναν από τις δύο πλευρές σε συνέχεια της απόφασης του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό ότι το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε συνάντηση με την ελληνική πλευρά, την οποία και αποδέχθηκε το ΥΠΠΟΑ. Ετσι, ο λόρδος Πάρκινσον θα συναντηθεί με τη Λίνα Μενδώνη –δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της συνάντησης– για να συζητήσουν το θέμα των Γλυπτών. Σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της επιτροπής και αναμένονται τα συμπεράσματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή