Σουβλάκι, αγάπη μου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας αγαπηµένος συνάδελφος που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ο Μιχάλης, επέμενε στις συζητήσεις μας ότι το καλύτερο σουβλάκι είναι αυτό του Λευτέρη του Πολίτη, ένα στενό κάτω από την πλατεία Ομονοίας, στη Σατωβριάνδου. Σουβλατζίδικο από τα παλιά, «Σουβλάκια σπέσιαλ» γράφει η λευκή, φθαρμένη ταμπέλα, πρωτολειτούργησε το 1951 και έχει φανατικούς πελάτες που θέλουν το σουβλάκι τους «ολιγόλογο» και, κυρίως, σε μέγεθος που… δαγκώνεται. Ντοματούλα, κρεμμύδι, κεμπάπ, ίδιο κι απαράλλαχτο μέσα στα χρόνια στη συνταγή του, λίγη καυτερή πάπρικα και ελαφρώς ξεροψημένη πίτα, σφιχτά τυλιγμένη.

Μπαίνεις στο μικρό μαγαζί, παραγγέλνεις και είτε τρως το σουβλάκι σου εκεί στα ψηλά σκαμπό είτε το παίρνεις και φεύγεις. Δεν χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει για τους περισσότερους το σουβλάκι. Δεν είναι μόνο η εύκολη, γρήγορη, φθηνή, νόστιμη λύση. Οχι, είναι πολύ περισσότερα. Είναι, όπως λέει και ένας καλός φίλος, «παρηγοριά και χάδι», άρα σοβαρή υπόθεση. Δεν το ξεπετάς. Αναζητάς το καλύτερο, διαβάζεις για καινούργια σουβλατζίδικα, ζητάς τη γνώμη φίλων και όταν βρεις αυτό που σου ταιριάζει, δύσκολα το αφήνεις.

Εχουμε εμμονή με το σουβλάκι εμείς οι Ελληνες. Οσο κι αν μας αρέσει το σούσι και το pad thai, όσο κι αν δοκιμάζουμε τις γαστρονομικές μόδες και τους πειραματισμούς, τις νέες τάσεις στο street food, το σουβλάκι είναι στο DNA μας, στη μνήμη μας, στα παιδικά μας χρόνια, σε τελικούς ποδοσφαίρου και μπάσκετ, σε καλοκαιρινές παραλίες, και πού δεν είναι… Και πραγματικά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ελάχιστα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει γύρω από το εθνικό μας «πρόχειρο».

Να όμως που για όλα έρχεται η κατάλληλη στιγμή, και δύο εξαιρετικοί δημοσιογράφοι, ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μαρίνα Πετρίδου, πήραν σοβαρά την υπόθεση «σουβλάκι», ξεσκόνισαν ό,τι κείμενα και άρθρα βρήκαν, εντόπισαν αναφορές σε βιβλία, έκαναν έρευνα φτάνοντας μέχρι τον κάνδαυλο των αρχαίων, πήραν συνεντεύξεις από ψήστες, έθεσαν το μέγα ερώτημα «με πατάτα ή χωρίς» και έγραψαν το βιβλίο «Σουβλάκι: Eνα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Επρεπε κάποια στιγμή και το σουβλάκι να βρει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή