Νέοι και κυβερνοασφάλεια

Οσο ψηφιοποιείται η ζωή, τόσο θα αυξάνεται η αναγκαιότητα της κυβερνοασφάλειας. Αυτή είναι μια νομοτέλεια, με την οποία θα ερχόμαστε αντιμέτωποι ολοένα και συχνότερα από εδώ και στο εξής, με πλήθος αφορμών. Η εισβολή στην Ουκρανία δείχνει ότι οι εχθροπραξίες στον κυβερνοχώρο δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο ψηφιοποιείται η ζωή, τόσο θα αυξάνεται η αναγκαιότητα της κυβερνοασφάλειας. Αυτή είναι μια νομοτέλεια, με την οποία θα ερχόμαστε αντιμέτωποι ολοένα και συχνότερα από εδώ και στο εξής, με πλήθος αφορμών. Η εισβολή στην Ουκρανία δείχνει ότι οι εχθροπραξίες στον κυβερνοχώρο δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος. Επιπλέον, δεν πλήττουν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Κρίσιμες και ζωτικής σημασίας υποδομές μπαίνουν στο στόχαστρο και το αποτέλεσμα είναι να απειλούνται όλοι αδιακρίτως οι πολίτες. Σήμερα, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να αδιαφορεί για την κυβερνοασφάλεια, γι’ αυτό και όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μία απ’ τις σημαντικότερες μέριμνες που πρέπει να έχουν οι οργανωμένες κοινωνίες για την εξασφάλιση της ευημερίας τους, είναι η κυβερνοασφάλειά τους. Πέραν της κατάρτισης που πρέπει να λάβουμε όλοι ανεξαιρέτως, οι κοινωνίες μας χρειάζονται ειδικούς, οι οποίοι θα θωρακίζουν τις δημόσιες και τις ιδιωτικές υποδομές από τις κακόβουλες επιθέσεις. Το πεδίο είναι πρόσφορο και ανοιχτό στην εισροή νέων ταλέντων, και όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «ο χώρος έχει μηδενική ανεργία».

Ολο και πιο συχνά θα διαπιστώνουμε την ανάγκη για ποικίλες συνεργασίες, αλλά και για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου με τον επιχειρηματικό. Το διακύβευμα είναι υψηλό. Στις 3 Μαΐου του τρέχοντος, και με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Επενδύσεων και Εξαγωγών της Βαλλονίας και την πρεσβεία του Βελγίου μια «Ημέρα Κυβερνο-καινοτομίας». Στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, παρευρέθησαν εκπρόσωποι 40 και πλέον επιχειρήσεων. Χαιρετισμό απηύθυνε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η δημοσιευμένη εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας εκφράζει ρητά τη βούληση του υπουργείου για ακόμη περισσότερα έργα στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς. Την ίδια πεποίθηση και αισιοδοξία εξέφρασαν όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι, βελγικών κι ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στο πάνελ της ημερίδας, δίνοντας έμφαση στις συνέργειες: ο Πασκάλ Λαφινέρ της NRB Group, ο Ούλριχ Σέλντεσλαχτς της LSEC, ο Κερτ Κούπενς της NVISO, ο Ιωάννης Μερτζάνης της Space Hellas, ο Μπενουά Χουκ της ADN και ο Ολιβιέ ντε Βαζίζ της UWE.

Η ημερίδα και ο διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας που διοργάνωσε η βελγική πρεσβεία στις 3 Μαΐου είχαν στο επίκεντρό τους τους νέους και τη συνεργασία ελληνικών και βελγικών επιχειρήσεων.

Το πλέον αξιοσημείωτο της εκδήλωσης ήταν ότι παράλληλα με το στρογγυλό τραπέζι ο οργανισμός της βελγικής πρεσβείας διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Trasys Greece, θυγατρική στην Ελλάδα του βελγικού ομίλου NRB, έναν πρωτότυπο διαγωνισμό πληροφορικής, στον οποίο πήραν μέρος τρία σημαντικά ελληνικά πανεπιστήμια, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το ΠΑΠΕΙ. Στόχος του εγχειρήματος, η σύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. Στο ψηφιακό παιχνίδι απόδρασης, οι 50 διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια αποστολή επίλυσης προβλημάτων κυβερνοασφάλειας. Στην τελετή βράβευσης η αίθουσα κατακλύστηκε από νέα αγόρια και κορίτσια με ταλέντο, όρεξη και ενθουσιασμό. Φαίνεται ότι πλέον η κυβερνοασφάλεια δεν αφορά τους λίγους. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση ήρθαν δύο ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ την πρώτη θέση κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η τετραμελής νικήτρια ομάδα παρέλαβε σεμνά το βραβείο της και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τον άψογο διαγωνισμό.

Ο Μιχάλης Τακαρώνης, ο Ιάσονας Τζωρτζής, ο Ηλίας Φιωτάκης και ο Μελέτης Μιχαήλ δηλώνουν στην «Κ» ότι είναι παθιασμένοι με την κυβερνοασφάλεια. Ως αρχηγός, ο 25χρονος Τακαρώνης, τελειόφοιτος στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΑΠΕΙ, επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι διαγωνισμοί που περιλαμβάνουν δοκιμασίες κλιμακούμενης δυσκολίας με χρονικό όριο, είναι πολύ χρήσιμοι γιατί δίνουν την ευκαιρία σε αρχάριους να μάθουν νέα πράγματα, ενώ οι πιο προχωρημένοι μπορούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο. Οι νέοι χάκερ είναι ηθικοί, κρατούν χαμηλό προφίλ και απολαμβάνουν την ειδημοσύνη τους. Θα υπέθετε κάποιος ότι ανακάλυψαν την ασφάλεια στο εφηβικό δωμάτιο, αλλά η αφορμή για να ασχοληθούν με το απαιτητικό αυτό πεδίο ήταν τα επτά μαθήματα που παρακολούθησαν στο πανεπιστήμιό τους. «Εχουμε έναν καθηγητή, τον κύριο Σωτήρη Ξενάκη», δηλώνουν σχεδόν με μια φωνή, «ο οποίος έχει εμπνεύσει σε πολλά παιδιά το ενδιαφέρον για την κυβερνοασφάλεια. Εχει αλλάξει πολλά μυαλά κι έχει επηρεάσει πολλούς. Το τμήμα μας έχει βγάλει πάρα πολύ αξιόλογους επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Και η αιτία είναι ο καθηγητής μας». Η συγκρότηση και η ικανότητα της νεανικής ομάδας, αλλά και οι εισηγήσεις των επιχειρηματιών, αποδεικνύουν ότι εκδηλώσεις αυτού του είδους, που εστιάζουν στις συνέργειες, αλλά και στην επένδυση στις δεξιότητες της νέας γενιάς, έχουν ουσία και γι’ αυτό κοιτάζουν σίγουρα προς το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή