Το «ζην επικινδύνως» του Σπύρου Μουστακλή

Το «ζην επικινδύνως» του Σπύρου Μουστακλή

Ο τόμος φέρει την υπογραφή της χήρας του, Χριστίνας Δημητρακάκη-Μουστακλή και το μέγεθός του είναι εντυπωσιακό και δικαιολογημένο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ- ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ
Σπύρος Μουστακλής: Ενας ελεύθερος πολιορκημένος
εκδ. Λειμών, σελ. 760

Εφυγε από τη ζωή στις 28 Απριλίου 1986. Ηταν ήδη ανήμπορος να μιλήσει και είχε χάσει την παλιά του ζωηράδα – η χούντα τον είχε συλλάβει και τον είχε βασανίσει τόσο άγρια, που είχε μείνει αφασικός και παράλυτος. Αιτία εκείνης της σύλληψής του, στις 22 Μαΐου 1973, ήταν η συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, όμως η αλήθεια είναι ότι η σχέση του με τις αυταρχικές εξουσίες ήταν πάντοτε τεταμένη. Δεν ξεχάστηκε βέβαια το όνομά του. Μια προτομή του βρίσκεται στο Πάρκο Ελευθερίας, στο παλιό ΕΑΤ/ΕΣΑ. Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με ντοκουμέντα από τη ζωή του, ανάμεσα στα οποία και κείμενα παλιών συνεργατών, με τίτλους όπως «Οι εντυπώσεις μου για τον ηρωικό ταγματάρχη Σπυρίδωνα Μουστακλή».

Το «ζην επικινδύνως» του Σπύρου Μουστακλή-1

Ο τόμος «Σπύρος Μουστακλής: Ενας ελεύθερος πολιορκημένος» (με πρόλογο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα) φέρει την υπογραφή της χήρας του αξιωματικού, Χριστίνας Δημητρακάκη-Μουστακλή και το μέγεθός του είναι δικαιολογημένο: μπορεί κανείς να βρει αφηγήσεις της ίδιας της συγγραφέως, για την περίοδο που γνωρίστηκε με τον σύζυγό της στην Κομοτηνή, αλλά και για τα προβλήματα που εκείνος είχε με το στράτευμα, λόγω της δημοκρατικής στάσης του. Υπάρχουν στοιχεία για την πρώτη σύλληψή του, το 1969 (όπως μια περιγραφή της Χριστίνας Δημητρακάκη-Μουστακλή για την τότε συνάντησή της με τους Πέτρο Μπάμπαλη και Ευάγγελο Μάλλιο), καθώς και υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται στην εκτόπισή του στη Σαμοθράκη, το 1970, με τη φράση «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Οι αγωνιώδεις περιγραφές από όσα ακολούθησαν τον απάνθρωπο βασανισμό του (η πολυήμερη αναζήτησή του από τη γυναίκα του, οι φαιδρές δικαιολογίες των γιατρών, η φράση «ζην επικινδύνως» που ψέλλισε θέλοντας να εκφράσει τη στήριξή του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και να την παραλληλίσει με τη δική του ιστορία, αλλά και στοιχεία όπως πρακτικά από τις δίκες των πρωταιτίων της χούντας και των βασανιστών, πρωτοσέλιδα εφημερίδων για τον θάνατο του κ.ά.) δεν λείπουν και διαβάζονται σαν πολιτικό θρίλερ με γνωστή κατάληξη, αλλά αμείωτη δύναμη. Μέχρι και οδούς και πλατείες με το όνομα του Σπύρου Μουστακλή έχει καταγράψει η 82χρονη σήμερα σύζυγός του (η οποία μικρή έχασε και τον πατέρα της, όταν τον εκτέλεσε η ΟΠΛΑ), αλλά και στοιχεία για τη λιγότερο ή περισσότερο γενναιόδωρη στάση της πολιτείας απέναντι στον Σπύρο Μουστακλή μετά τη μεταπολίτευση.

Την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 μ.μ., το βιβλίο «Σπύρος Μουστακλής: Ενας ελεύθερος πολιορκημένος» θα παρουσιαστεί στο Πάρκο Ελευθερίας, στο παλιό ΕΑΤ/ΕΣΑ, με τη συμμετοχή της συγγραφέως. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην πρόεδρος της Βουλής, και Κυριάκος Κενεβέζος, πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης, ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου, ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Διονύσιος Σταθακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή