Μια άλλη Ελλάδα από… ψηλά

Οι φωτογράφοι του Athens Photo World «πετούν» πάνω από τη Θάσο, τον Πόρο, το Ρίο - Αντίρριο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν εξαιρέσουμε τη χιονισμένη Ακρόπολη που έλαμψε κάτασπρη τον φετινό Ιανουάριο και βεβαίως τον Λευκό Πύργο στο απογευματινό φως της Θεσσαλονίκης, οι υπόλοιπες 13 αεροφωτογραφίες της υπαίθριας έκθεσης στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κάνουν τους περαστικούς να κοντοσταθούν. Και να αναρωτηθούν ποιος είναι ο τόπος που εικονίζεται στη λήψη, επειδή μοιάζει να τον βλέπουν για πρώτη φορά. Κι όμως, είναι Ελλάδα.

«Είδα να συμβαίνει αυτό το ξάφνιασμα», μας λέει ο φωτογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Athens Photo World, Θανάσης Σταυράκης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πρώτων θεατών, καθώς η φωτογραφική έκθεση «Πετώντας πάνω από τη χώρα» μόλις ξεκίνησε. Οι εικόνες είναι όντως εντυπωσιακές και οι λήψεις από ψηλά, με drone, αναδεικνύουν τις ομορφιές της χώρας. Πολλά κεφάλια στρέφονται για μια δεύτερη ματιά, ακόμη και από τους επιβάτες των περαστικών λεωφορείων, μια και τα τυπώματα έχουν διαστάσεις 1 επί 1,5 μέτρο και καλύπτουν όλη την περίμετρο του Μεγάρου.

Μια άλλη Ελλάδα από… ψηλά-1
Φωτ. Θωμας Χρυσοχοϊδης.

«Επιλέξαμε εικόνες μονοθεματικές και “καθαρές”», μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θανάσης Σταυράκης.

Είναι η δεύτερη φορά που η φωτογραφία με ελληνική θεματολογία «τυλίγει» το Μέγαρο –η πρώτη το 2021–, και φέτος ο λόγος δόθηκε σε ενεργούς φωτορεπόρτερ «δικαιωματικά, μια και ήταν οι πρώτοι που δούλεψαν με drone», εξηγεί ο κ. Σταυράκης, ενώ συμμετέχουν και δύο ερασιτέχνες φωτογράφοι. «Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε εικόνες με φωτογραφικό ενδιαφέρον, μονοθεματικές και “καθαρές”, έτσι ώστε ο θεατής να γνωρίσει ελληνικούς τόπους από γωνίες λήψης διαφορετικές από τη συνηθισμένη τους θέαση, καταγράφοντας παράλληλα με δημιουργικό τρόπο τις τέσσερις εποχές του χρόνου στην Ελλάδα».

Εντέλει οι εικόνες προβάλλουν ένα τοπίο προς εξερεύνηση για όποιον θελήσει να εντοπίσει το μέρος που απεικονίζεται στο κάδρο. Αυτό είναι το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου φωτογραφικού οδοιπορικού σε τόπους αναγνωρίσιμους και μη, ιδιαίτερα τώρα που –μετά δύο χρόνια εγκλεισμού– ο περιορισμός στο σπίτι και στην πόλη μάς έχει κουράσει. Το βλέμμα μας δικαιολογημένα αναζητάει να ξεφύγει, και να ανέβει ψηλά. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξαιρετική τεχνική ποιότητα εικόνας που εξασφαλίζουν τα ψηφιακά μέσα, αυτές οι καλλιτεχνικές «πτήσεις» πετυχαίνουν αφενός να ρίξουν μια σύγχρονη ματιά στο ελληνικό τοπίο και αφετέρου να ανανεώσουν τη φωτογραφική τοπιογραφία. Αλλωστε, όσο αντικειμενική κι αν είναι η καταγραφή, η υποκειμενικότητα της ματιάς του δημιουργού πίσω από τον φωτογραφικό φακό είναι εκείνη που μας αποκαλύπτει τη δύναμη του τοπίου.

Μια άλλη Ελλάδα από… ψηλά-2
Μαριαλένα Καρατζά: Πόρος στα αριστερά και Γαλατάς δεξιά, κόλπος Αργοσαρωνικού, Νότια Ελλάδα, Νοέμβριος 2021.

Οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκθεση προέρχονται από το έργο των: Βασίλη Βερβερίδη, Μαριλένας Καρατζά, Δημήτρη Μελενικιώτη, Βαγγέλη Μπουγιώτη, Αντώνη Νικολόπουλου, Γιάννη Σπυρούνη, Νίκου Χαλκιόπουλου και Θωμά Χρυσοχοΐδη. Οι 15 φωτογραφίες θα παραμείνουν όλο το καλοκαίρι του 2022 στην περίφραξη του Μεγάρου. Το φθινόπωρο, όπως κάθε χρονιά, το APW θα τις δωρίσει σε σχολεία της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή