Γλυπτά Παρθενώνα: Αιχμές Μενδώνη κατά Βρετανικού Μουσείου μετά το δημοσίευμα της «Κ»

Γλυπτά Παρθενώνα: Αιχμές Μενδώνη κατά Βρετανικού Μουσείου μετά το δημοσίευμα της «Κ»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έλλειμμα ενημέρωσης εγκαλεί τον εκπρόσωπο του Βρετανικού Μουσείου το υπουργείο Πολιτισμού, σε σχετική ανακοίνωση του.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ: «Στις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει τα εξής: Η αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Βρετανικών Αρχών, όπως και η Σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ της 20/5/2022 αποδεικνύουν ότι ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης».


Bρετανικό Μουσείο στην «Κ»: Δεν συζητάμε επιστροφή των Γλυπτών, μόνο δανεισμό 

Η Βρετανία δεν συζητάει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά είναι ανοιχτή στον δανεισμό τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου στην «Κ» έπειτα από σειρά ερωτημάτων της.

Το βρετανικό ίδρυμα αποδομεί την προοπτική επανένωσης των Γλυπτών, υπογραμμίζει ότι έχει θερμές σχέσεις με την UNESCO, στηρίζει την επιχειρηματολογία του για την υπόθεση στη βάση της «επέκτασης της δημόσιας πρόσβασης» στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, μακριά από «νομικίστικες, ανταγωνιστικές» συζητήσεις, και σπεύδει δύο φορές να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των μνημείων στην Αθήνα.

H δήλωση – απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στην «Κ»

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα», σημειώνει ο εκπρόσωπος του στην «Κ».

«Πάντα απολαμβάναμε μια θετική και συνεργατική σχέση με την UNESCO και με συναδέλφους από ιδρύματα σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το Μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα για δανεισμό οποιωνδήποτε εκθεμάτων από τη συλλογή – δανείζουμε μεταξύ 4.000-5.000 αντικειμένων κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, 170 αρχαία ελληνικά αντικείμενα περιοδεύουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όπου θα φτάσουν και θα εμπνεύσουν νέους θεατές, προτού επιστρέψουν στο Μουσείο», προσθέτει.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Βρετανικού Μουσείου:

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή