Το ελληνικό σινεμά συνεχίζει να λάμπει στις Κάννες

Το ελληνικό σινεμά συνεχίζει να λάμπει στις Κάννες

Κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο της Αττικής, μια ομάδα εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος πιάνει δουλειά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο της Αττικής, μια ομάδα εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος πιάνει δουλειά. Δεν μοιάζουν όμως τόσο με συνηθισμένους εργάτες· πιο πολύ με μοντέλα, ημίγυμνοι, με κορμιά που γυαλίζουν από τον ιδρώτα. «Δεν έχω ιδέα γιατί φτιάχνουμε ό,τι φτιάχνουμε», λέει άχρωμα ο πιο παλιός εργάτης, ο Γιώργος (Γιώργος Μαζωνάκης), που είναι και ο αφηγητής. Μια όμορφη κοπέλα είναι ξαπλωμένη σε πόζα περιοδικού πάνω σε ένα μεγάλο μαδέρι. Το μικρού μήκους φιλμ «Στον θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου, το οποίο απέσπασε το βραβείο Canal+ στο εν εξελίξει Φεστιβάλ Καννών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αθεράπευτα επιφανειακό, έως και ηδονοβλεπτικό, αν δεν είχε και μια άλλη, περισσότερο κοινωνική διάσταση. Οι εργάτες του ναυπηγείου δουλεύουν μόνοι, δίχως επιστάτη, ωστόσο πάνω από τα κεφάλια τους πετά διαρκώς ένα drone παρακολουθώντας τις κινήσεις τους. Η σωματική επαφή μεταξύ τους απαγορεύεται αυστηρά. Ολη αυτή η ηλιόλουστη, αισθησιακή εικόνα μοιάζει ξαφνικά περισσότερο με δυστοπία παρά με παραδεισένια εγκατάσταση.

«Μάλλον το να σπάσουμε τους κανόνες μας ήταν πιο τρομακτικό από το να τους τηρούμε», παρατηρεί κάποια στιγμή ο Γιώργος, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την αίσθηση ενός αόρατου ματιού. Ο τίτλος της ταινίας άλλωστε είναι εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική γραμματεία, σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς Ξέρξης παρακολούθησε από τον λόφο της Αμφιάλης –ακριβώς πάνω από το Πέραμα– τη συντριβή του στόλου του στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το ελληνικό χρώμα στις Κάννες, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Το βράδυ της Τετάρτης, πρεμιέρα έκανε επίσης εκεί το «Dodo», η ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, με τους συντελεστές να το ευχαριστιούνται δεόντως πάνω στο κόκκινο χαλί. Αυτή άλλωστε είναι για εκείνους πιθανότατα και η μεγαλύτερη ανταμοιβή, μιας και τέτοια φιλμ σπανίως προσφέρουν παχυλές αμοιβές και μεγάλα κέρδη στο box office. Εμείς πάντως ανυπομονούμε να το δούμε και στα μέρη μας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή