Οι λαμπρές σταρ του Γ΄ Ράιχ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιλσε Βέρνερ, Μπριγκίτε Χόρνεϊ, Καμίλα Χορν, ντίβες του ναζιστικού κινηματογραφικού στερεώματος, που τα ονόματά τους δεν λένε πλέον τίποτα, εκτός ίσως από αυτό της Ζάρα Λεάντερ, η οποία έχει γίνει γκέι είδωλο, ή της Μάγκντα Σνάιντερ, που αντικαταστάθηκε γρήγορα από την κόρη της Ρόμι. Ωστόσο η Ιζαμπέλ Μιτί, πανεπιστημιακή καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας και πολιτισμού, και παθιασμένη με τα ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματα και τη λαϊκή κουλτούρα, συνέγραψε μια συναρπαστική έρευνα γι’ αυτήν την περίοδο, κατά την οποία ο Γιόζεφ Γκέμπελς, ο άρχων της προπαγάνδας του Γ΄ Ράιχ, ονόμαζε τον κινηματογράφο «όπλο μαζικού αντιπερισπασμού». Αυτές οι θεές του Babelsberg, των περίφημων στούντιο στα προάστια του Βερολίνου, γνώρισαν κατά τη ναζιστική εποχή τεράστια λάμψη και η πτώση τους ήταν οδυνηρή και ατιμωτική. Μια χρυσή εποχή που συμπίπτει με την πιο σκοτεινή σελίδα της γερμανικής ιστορίας.

Βραβευμένο βιβλίο στα χίντι

Το πρώτο μυθιστόρημα μεταφρασμένο από τα χίντι κέρδισε το διεθνές βραβείο Booker. Η συγγραφέας Γκιταντζάλι Σρι και η μεταφράστρια Ντέζι Ρόκγουελ μοιράστηκαν το βραβείο των 50.000 λιρών για το «εξαιρετικά αστείο και διασκεδαστικό», όπως είπε η επιτροπή, μυθιστόρημα «Tomb of Sand» (Τύμβος από χώμα). Η βράβευση όχι μόνο σηματοδοτεί τον πρώτη νίκη ενός βιβλίου γραμμένου στα χίντι, αλλά και την πρώτη φορά που κερδίζει βιβλίο γραμμένο σε οποιαδήποτε ινδική διάλεκτο. Η ιστορία μιλάει για μια 80χρονη γυναίκα, η οποία πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη όταν πεθαίνει ο σύζυγός της, αλλά στη συνέχεια η ζωή της αποκτά νέα πνοή, καθώς επανεκτιμά τη σημασία της ταυτότητάς της ως μητέρας, κόρης, συζύγου και χειραφετημένης γυναίκας.

Εκδοτικό φαινόμενο

H περίφημη σειρά (saga) «After», που τις πρώτες του γραμμές έγραψε η Αμερικανίδα συγγραφέας Αννα Τοντ στο smartphone της σχεδόν πριν από δέκα χρόνια, «για να περάσει την ώρα της» όπως η ίδια έχει πει, αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο λογοτεχνικό φαινόμενο. Αυτή η ιστορία αγάπης ανήκει στην ηλιακή κατηγορία που ονομάζεται διεθνώς «young adult», και απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους από 13 ετών. Ξεπερνώντας τα 12 εκατομμύρια αντίτυπα σε περίπου τριάντα χώρες το 2019, το μπεστ σέλερ «After» κάνει πλέον καριέρα στο σινεμά. Η τέταρτη ταινία που διασκευάστηκε από αυτό το ερωτικό ρομάντζο έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και την αναμένουν εκατομμύρια θαυμαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή