Η Αθήνα, κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Αθήνα, κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς

Την ΕΛΛΕΤ επέλεξε η Europa Nostra

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάσχεση της «ερημοποίησης» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από μόνιμους κατοίκους και η προστασία της κατοικίας γενικότερα θα είναι μία από τις πρώτες δράσεις του Europa Nostra Heritage Ηub, που ιδρύθηκε χθες στην Αθήνα.

Ο νεοσύστατος Κόμβος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πανευρωπαϊκής οργάνωσης θα εκπονήσει μια μελέτη με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμόσει πόλεις της Ευρώπης για την αναζωογόνηση των ιστορικών τους κέντρων και την ενίσχυση της κατοικίας. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την Αθήνα, δηλαδή την ανεπάρκεια πράσινου δημόσιου χώρου, την εγκατάλειψη ολόκληρων κτιρίων και πολυκατοικιών, τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης, την υπερσυγκέντρωση καφετεριών και εστιατορίων, τη μετατροπή των κέντρων σε τουριστικά «πάρκα», με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους. Προτεραιότητα για το νέο hub της Europa Nostra στην Αθήνα θα είναι η ενεργοποίηση και ανάδειξη της κατοικίας μέσα στο κέντρο της Αθήνας και η διατύπωση προτάσεων για την αξιοποίηση του παλαιού κτιριακού αποθέματος.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του νέου κόμβου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). «Θεωρώ ότι το hub θα μας δώσει την ευκαιρία να μελετήσουμε καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να τις προωθήσουμε στις χώρες που συμμετέχουν από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρώ επίσης ότι θα μάθουμε πολλά και προσβλέπουμε στις ιδέες που θα έρθουν από τις χώρες αυτές», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά.

Με έδρα την Αθήνα, ο νέος κόμβος είναι υπεύθυνος για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ρόλος του κόμβου θα είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των συνεργαζόμενων χωρών.

Εκτός από τη μελέτη για την ενίσχυση της κατοικίας, στους στόχους της νέας πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται επίσης η επέκταση του προγράμματος της ΕΛΛΕΤ «Μονοπάτια Πολιτισμού» στις γειτονικές χώρες, η εμπλοκή της νέας γενιάς στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη ενός προγράμματος «SOS για την Κληρονομιά σε κίνδυνο», βασισμένο στην εμπειρία της Ελληνικής Εταιρείας, που συμπληρώνει περισσότερα από 50 χρόνια δράσης στον τομέα της ευαισθητοποίησης για τη διάσωση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Η Αθήνα, κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς-1
Από αριστερά, Σ. Μιχαΐλοβιτς, Κ. Μπακογιάννης, Λ. Καρρά υπογράφουν την ίδρυση του Heritage Hub. [EUROPA NOSTRA]

Δεύτερο στην Ευρώπη

Το heritage hub της Αθήνας είναι το δεύτερο που ιδρύει η Europa Nostra στην Ευρώπη. Το πρώτο δημιουργήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας στις αρχές Μαΐου και καλύπτει την Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη. Στην πανηγυρική ανακοίνωση της ίδρυσης του πολιτιστικού κόμβου παρευρέθηκαν η γενική γραμματέας της Europa Nostra Σνέσκα Κουαντβλίγκ Μιχαΐλοβιτς και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Η Αθήνα είναι ένα φυσικό “εργαστήρι” όταν μιλάμε για τον πολιτισμό, τη φύση, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Με τη στρατηγική αυτή σύμπραξη που εγκαινιάζουμε σήμερα με την ΕΛΛΕΤ και τη Europa Nostra, δίνουμε επιπλέον ώθηση σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή