Ένα Νομπέλ από τη Ρωσία για την Ουκρανία

Ένα Νομπέλ από τη Ρωσία για την Ουκρανία

Ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της κβαντικής θεωρίας. Γεννημένος το 1885 στην Κοπεγχάγη, ο Μπορ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές της θεωρητικής φυσικής.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της κβαντικής θεωρίας. Γεννημένος το 1885 στην Κοπεγχάγη, ο Μπορ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές της θεωρητικής φυσικής. Διαφωνούσε με τον Αϊνστάιν, δούλεψε για λίγο στη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας, αυτομόλησε στη Μεγάλη Βρετανία, τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ το 1922.

Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι τι έκανε ο Μπορ με το χρυσό μετάλλιο του Νομπέλ στον λεγόμενο «Πόλεμο του Χειμώνα», τη ρωσο-φινλανδική σύγκρουση του 1939, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο φυσικός έβγαλε στο σφυρί του μετάλλιό του και έδωσε τα έσοδα στην αμερικανική οργάνωση «Finnish Relief», που ιδρύθηκε για την υποστήριξη των Φινλανδών πολιτών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σήμερα, 83 χρόνια ύστερα από αυτή τη συμβολική κίνηση ενάντια σε μιαν άλλη ρωσική εισβολή, ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ κάνει το ίδιο για την υποστήριξη των Ουκρανών.

Ο βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης του 2021 και διευθυντής της Novaya Gazeta, της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας που ανέστειλε τη λειτουργία της μετά τη λογοκρισία που επέβαλε το Κρεμλίνο, πουλάει το χρυσό του μετάλλιο για την Ουκρανία. Το μετάλλιο θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Heritage Auctions στις 20 Ιουνίου και το σύνολο των εσόδων θα δοθεί στη UNICEF για να καλύψει τις ανάγκες των ανήλικων Ουκρανών που έχουν φύγει από τα σπίτια τους με τις οικογένειές τους ή έμειναν ορφανοί.

Από την έναρξη της εισβολής και μέχρι τις 24 Μαΐου, περίπου 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία και έγιναν πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. «Αν κοιτάξουμε τους αριθμούς των προσφύγων», όπως είπε ο κ. Μουράτοφ σε δηλώσεις του, «δεν έχουμε να κάνουμε με μια τοπική σύγκρουση αλλά με έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή