Αναζητώντας την Ανδρο, η προσφορά του Στάθη Φινόπουλου

Αναζητώντας την Ανδρο, η προσφορά του Στάθη Φινόπουλου

Η ευτυχής σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη μας έδωσε τον πολύτιμο τόμο «Αναζητώντας την Ανδρο», με κείμενα και εικόνες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Τ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευτυχής σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη μας έδωσε τον πολύτιμο τόμο «Αναζητώντας την Ανδρο», με κείμενα και εικόνες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Το υλικό προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τη Συλλογή Ευσταθίου Ι. Φινόπουλου, που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και που από μόνη της αποτελεί εθνική παρακαταθήκη, καθώς συγκεντρώνει περιηγητικές και ιστορικές εκδόσεις για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μοναδικής αξίας και διεθνούς αναγνώρισης. Ειδικά, για την έκδοση αυτή ανθολογήθηκαν σπάνια κείμενα και εικόνες με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια ιδιαίτερα ελκυστική αλλά και σημαντική έκδοση που αποτελεί κορμό αυτογνωσίας για την Ανδρο. Είναι συγκινητικό ότι η έκδοση είχε αρχίσει να σχεδιάζεται από τον ίδιο τον συλλέκτη Στάθη Φινόπουλο (1927-2018) στη μνήμη της μητέρας του, που είχε καταγωγή από την Ανδρο.

Το σχέδιο αυτής της έκδοσης είχε από την αρχή ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Ανδριώτη ιστορικό Δημήτριο Πολέμη, εκ των ιδρυτών και τέως διευθυντή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης (ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1987) και με δικό του σημαντικό έργο για την ιστορία της Ανδρου. Είναι πράγματι ευτύχημα που η ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος με την επιστημονική επιμέλεια της δρος Μαρίας Γιουρούκου και τη συνεργασία των επιμελητών της Συλλογής Φινόπουλου Μαρίας Ξεναρίου, δρος Μίρκας Παλιούρα και δρος Κωνσταντίνου Ι. Στεφανή (με τη συμμετοχή πολυάριθμων εξωτερικών ερευνητών) φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο, και μάλιστα με ένα τρόπο συνεκτικό και γοητευτικό, την ξεχωριστή προσωπικότητα του Στάθη Φινόπουλου. Ανθρωποι αυτής της προσφοράς συγκαταλέγονται ήδη στους ευεργέτες του τόπου. Η έκδοση (διατίθεται στο Μουσείο Μπενάκη) ενδιαφέρει όχι μόνο τους μελετητές της Ανδρου αλλά και κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο που συγκινείται από τις ιστορικές διαδρομές των τόπων και από τη δράση και το εκτόπισμα του ευρύτερου ελληνισμού τους μεταβυζαντινούς και οθωμανικούς χρόνους έως τις πρώτες δεκαετίες του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή