Ακαδημίας Πλάτωνος: Μια ανάπλαση που άργησε

Ακαδημίας Πλάτωνος: Μια ανάπλαση που άργησε

Ανοιξε οριστικά ο δρόμος για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και της Ακαδημίας Αθηνών που έχει την κυριότητα των εκτάσεων.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε οριστικά ο δρόμος για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και της Ακαδημίας Αθηνών που έχει την κυριότητα των εκτάσεων.

Το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, θα προκηρυχθεί από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, στο οποίο θα στεγάζεται και το Διεθνές Κοινόν των Ακαδημιών, ενός «παραρτήματος» του ερευνητικού φορέα στην Ακαδημία Πλάτωνος που θα υποδέχεται Ελληνες και ξένους ακαδημαϊκούς. «Το νέο μουσείο θα συνδέσει την ιστορία της Αθήνας με τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, δεν θέλουμε ένα μουσείο “οχυρό”, θέλουμε να δημιουργήσουμε το πιο πράσινο μουσείο της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης. Στο νέο μουσείο ίσως βρει τη θέση της και η αρχαία επιγραφή με την ένδειξη «Ακαδημία Αθηνών» που έχει βρεθεί στις ανασκαφές της περιοχής.

Η αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος θα γίνει και με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, όπου θα στεγάζεται και το Διεθνές Κοινόν των Ακαδημιών.

«Αυτό το μνημόνιο θα έπρεπε να είχε υπογραφεί δεκαετίες πριν», είπε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, αναφερόμενος στο κληροδότημα του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Αριστόφρονα που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της έκτασης της σημερινής Ακαδημίας Πλάτωνος (το ΥΠΠΟΑ απαλλοτρίωσε επιπλέον εκτάσεις τα επόμενα χρόνια). Οπως θύμισε ο κ. Ζερεφός, το 1929 ο Αριστόφρων αγόραζε κτίσματα στην περιοχή, τα οποία και κατεδάφιζε ώστε οι αρχαιολόγοι να ανασκάπτουν την περιοχή αποκαλύπτοντας το Γυμνάσιο και το Περιστύλιο της Ακαδημίας και άλλα μνημεία. Στους όρους της διαθήκης που συνέταξε το 1937 ορίζει την παραχώρηση των εκτάσεων στην Ακαδημία Αθηνών με σκοπό τη συνέχιση των ανασκαφών και την ίδρυση του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών, για το οποίο μάλιστα είχε συντάξει και καταστατικό.

Μπορεί το μνημόνιο να άργησε δεκαετίες –θα μπορούσε όμως να είχε γλιτώσει περίπου 14 μήνες αν είχε υπογραφεί όταν η διπλή ανάπλαση περνούσε από το ΚΑΣ τον Απρίλιο του 2021– αλλά πλέον ξεκλειδώνουν όλες τις πτυχές του έργου, το οποίο προβλέπει, εκτός από τη δημιουργία μουσείου, τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών και την αναβάθμιση του πάρκου στο αρχαιολογικό άλσος των 135 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί μια ανάσα πρασίνου για τους κατοίκους της πυκνοδομημένης περιοχής που περικλείεται από κεντρικές οδικές αρτηρίες (Λεωφ. Αθηνών, Κηφισού, Λένορμαν). Οι μελέτες του Δήμου Αθηναίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών που εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ στοχεύουν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με την ενοποίηση των σκαμμάτων, στην εξασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, στην αναβάθμιση του φωτισμού και του ίδιου του πάρκου με ήπιες παρεμβάσεις και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των περιηγητών του πάρκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή