Πώς το Met της Νέας Υόρκης απέκτησε πολύτιμα αιγυπτιακά αντικείμενα με αμφιλεγόμενα μέσα

Πώς το Met της Νέας Υόρκης απέκτησε πολύτιμα αιγυπτιακά αντικείμενα με αμφιλεγόμενα μέσα

Oι αρχές της Αιγύπτου ζητούν άμεσα να επιστραφούν οι ανυπολόγιστης αξίας αρχαιότητες.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Αιγύπτου σκοπεύουν να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες για να ανακτήσουν πέντε αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρίσκονταν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (γνωστό απλά και έως «Met») και κατασχέθηκαν από τις αρχές της πόλης.

Το Met αγόρασε τα αντικείμενα μεταξύ του 2013 και του 2015, σύμφωνα με το Art News Newspaper. Ανάμεσά τους είναι και το πορτρέτο μιας γυναίκας, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα (54-69 μ.Χ.) και απόσπασμα της Εξόδου σε περγαμηνή που χρονολογείται τον τέταρτο με πέμπτο αιώνα μετά Χριστόν.

Tα πέντε αυτά αιγυπτιακά αντικείμενα, η συνολική αξία των οποίων θεωρείται ότι ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια δολάρια, κατασχέθηκαν από το μουσείο από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης, έπειτα από σχετική εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας, στο πλαίσιο της έρευνας για τον πρώην πρόεδρο και διευθυντή του Λούβρου, Ζαν-Λουκ Μαρτίνεζ.

Ο Μαρτίνεζ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Λούβρου από το 2013 έως το 2021, κατηγορήθηκε από τις γαλλικές αρχές τον Μάιο για συνέργεια και απάτη στην υπόθεση απόκρυψης της προέλευσης αρχαιοτήτων που αγόρασαν το Met και το μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι.

Ένα ακόμη αντικείμενο που διεκδικούν οι αρχές της Αιγύπτου είναι μια ροζ στήλη από γρανίτη του Τουταγχαμών, του περίφημου φαραώ της 18ης δυναστείας. Τη στήλη αυτή, η οποία χρονολογείται από το 1327 π.Χ., είχε αποκτήσει το Louvre Abu Dhabi το 2016.

Από την πλευρά της Αιγύπτου, επικεφαλής της επιτροπής επανάκτησης αυτών των αρχαιοτήτων είναι ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων και διάσημος αιγυπτιολόγος, Ζάχι Χαουάς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένεται το τέλος της έρευνας για το Λούβρο για να διεκδικήσει το Κάιρο την επιστροφή των αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα δύο μουσεία (Met και Λούβρο) γιατί έκαναν τα «στραβά μάτια» για την προέλευση των αντικειμένων που αγόρασαν. Όπως είπε, οι πολύτιμες αυτές αρχαιότητες «ανασκάφθηκαν στα κρυφά» και μεταφέρθηκαν λαθραία από την Αίγυπτο το 2011, όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης.

«Τα μουσεία έκαναν λάθος. Έπρεπε να είχαν επικοινωνήσει με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και να είχαν ρωτήσει για την προέλευση αυτών των αντικειμένων. Τους εξαπάτησε ο έμπορος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαουάς.

Το 2019, οι αμερικανικές αρχαίες επέστρεψαν στην Αίγυπτο την επίχρυση σαρκοφάγο ενός ιερέα, αφού αυτή είχε πουληθεί στο Met με παραποιημένα χαρτιά. Πέντε χιλιάδες αρχαία αντικείμενα επιστράφηκαν από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο πέρσι.

Με πληροφορίες από ABC News

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή