Σκιτσάροντας το σύμπαν του Μορικόνε στη Λάρισα

Σκιτσάροντας το σύμπαν του Μορικόνε στη Λάρισα

Σε μερικές ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ενιο Μορικόνε

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μερικές ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ενιο Μορικόνε. Ο συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, που σημάδεψε όσο ελάχιστοι της τέχνης του τις δημιουργίες του σινεμά, άφησε πίσω του απλούς θαυμαστές, επιγόνους αλλά και κανονικούς «πιστούς», οι οποίοι συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν με κάθε τρόπο το έργο του. Ενας τέτοιος είναι σίγουρα ο Τζουζέπε Τορνατόρε, ο οποίος υπήρξε καλός φίλος και συνεργάτης του μαέστρου, δημιουργώντας πρόσφατα και ένα ντοκιμαντέρ προς τιμήν του.

Ενας άλλος είναι ο Κώστας Παπακώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος με έδρα τη Λάρισα, μοναδικού στο είδος του, ίσως και παγκοσμίως. Στην «Κ» έχουμε ξαναγράψει για την πολύπλευρη δραστηριότητα του συλλόγου, τον πραγματικά αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί του έχουν βαλθεί να μας «διδάξουν» τι εστί Μορικόνε. Αυτή τη φορά προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω συνεργαζόμενοι με τους εκπροσώπους μιας άλλης τέχνης, αυτής του κόμικ, προκειμένου, όπως λένε, να αναδείξουν «την αμιγώς σινεφίλ διάσταση του μαέστρου».

Είκοσι έξι Ελληνες και Ελληνίδες κομίστες έλαβαν την εξής δημιουργική παρότρυνση: να προσπαθήσουν να φανταστούν τον τρόπο που ο Μορικόνε, φανατικός κινηματογραφόφιλος και ο ίδιος, εμπνεύστηκε και έγραψε τις συνθέσεις του, φιλοτεχνώντας τελικά ο καθένας τους από μία μονοσέλιδη ιστορία. Το «Κάποτε στην Αμερική», η «Αποστολή», «Ο θρύλος του 1900», το «Σινεμά ο Παράδεισος» και πολλά ακόμα θρυλικά φιλμ ζωντανεύουν μέσα από τα σκίτσα της έκθεσης που φιλοξενείται αυτό τον καιρό (μέχρι 10/10) στο Speak Easy (Kubric Pure Social Club), στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

Δεν σταματούν όμως εκεί. Το ντοκιμαντέρ του Τορνατόρε που αναφέραμε παραπάνω δεν ευτύχησε προς το παρόν να βρει διανομή στην Ελλάδα, οπότε οι άνθρωποι του συλλόγου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, σχεδιάζοντας ειδικές προβολές στα τέλη Σεπτεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, έχοντας μάλιστα καλεσμένους και μέλη της οικογένειας Μορικόνε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή