Το Ξενία Σερίφου γίνεται μουσείο

Το Ξενία Σερίφου γίνεται μουσείο

Το κτίριο Περσεύς Σερίφου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Φίλιππο Βώκο το 1962, τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, ξαναζωντανεύει αυτό το καλοκαίρι αλλάζοντας ρόλο και φιλοξενώντας την αρχαιολογική συλλογή Σερίφου

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κτίριο Περσεύς Σερίφου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Φίλιππο Βώκο το 1962, τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, ξαναζωντανεύει αυτό το καλοκαίρι αλλάζοντας ρόλο και φιλοξενώντας την αρχαιολογική συλλογή Σερίφου. Το παροπλισμένο κτίριο μετατρέπεται σταδιακά σε μουσείο βάσει της έννοιας της «έκδυσης»/«ένδυσης», η οποία, πέραν της αλλαγής χρήσης, αναφέρεται και στην αρχιτεκτονική μετα-μόρφωση που προϋποθέτει η ανακαίνιση, προς ανάδειξη των συνθετικών αρχών και των στοιχείων του ιστορικού κτιρίου, υπό το πρίσμα της νέας του χρήσης.

Οσο το νέο ένδυμα προετοιμάζεται, το κτίριο αναπολεί μνήμες της παλιάς του χρήσης που αντηχούν στα δωμάτιά του, τα οποία τώρα γεμίζουν τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων, καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογούνται από την ύστερη κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, και αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν της νήσου.

Πρόκειται για διάσπαρτα ευρήματα από τη Χώρα, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου. Διακριτή ενότητα αποτελούν ευρήματα από το έργο της αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια. Εκτίθενται αγγεία, κυρίως πίθοι ύστερης κλασικής περιόδου και αμφορείς εργαστηρίων του Αιγαίου από αποθέτη της ύστερης αρχαιότητας (4ος-7ος αι.), δίπλα στον πύργο. H έκθεση ανοίγει στις 4/7.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή