Ηρωες ελληνικής λευτεριάς

Μια νέα μόνιμη έκθεση με τίτλο «Σπύρος Βασιλείου – Α. Τάσσος: Αλλη πάλη για τη λευτεριά» παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστήσει προσβάσιμο στο κοινό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της συλλογής Κατσίγρα. Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικές ενότητες έργων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα μόνιμη έκθεση με τίτλο «Σπύρος Βασιλείου – Α. Τάσσος: Αλλη πάλη για τη λευτεριά» παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστήσει προσβάσιμο στο κοινό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της συλλογής Κατσίγρα. Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικές ενότητες έργων. Η πρώτη αφορά τις 19 δισέλιδες ζωγραφικές συνθέσεις του Σπύρου Βασιλείου με θέμα την Επανάσταση. Στις συνθέσεις αυτές, οι εικόνες συνδυάζονται με τον λόγο-κείμενο. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητά τους έγκειται στο ότι φιλοτεχνήθηκαν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, σε μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να συνδέσει τους ήρωες του 1821 με τους συγχρόνους του αγωνιστές της Αντίστασης και της πάλης ενάντια στον ξένο κατακτητή. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει 16 ασπρόμαυρες ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο που φιλοτέχνησε (1953) ο χαράκτης Α. Τάσσος για την έκδοση του βιβλίου «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη». Αφιερωμένη στους «άγνωστους ήρωες της ελληνικής λευτεριάς», η έκδοση υπήρξε «καρπός βαθύτατης συγκίνησης». Συγκίνησης προερχόμενης από τις δύο εκθέσεις (που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση) για την καταστροφή των Ψαρών, γραμμένες το 1824 από τον Γάλλο πρόξενο της Σμύρνης P. David προς τον επίσης Γάλλο φιλέλληνα συγγραφέα και διπλωμάτη Chateaubriand.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή