«Δίπλα – δίπλα» μια ξεκαρδιστική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για παιδιά από 3 ετών

«Δίπλα – δίπλα» μια ξεκαρδιστική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για παιδιά από 3 ετών

Φ. Συμεωνίδης στην «Κ»: Φροντίσαμε τα παιδιά να αισθάνονται αμέσως οικεία και να νιώθουν ότι συμμετέχουν ενεργά στις περιπέτειες των ηρώων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει φέτος μετά από αρκετά χρόνια και μια καλοκαιρινή παραγωγή αφιερωμένη στους θεατές που κάνουν τα… πρώτα τους βήματα στις θεατρικές αίθουσες. Πρόκειται για το έργο «Δίπλα – δίπλα» των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, μια συγκινητική και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική παράσταση για θεατές από 3 ετών που θυμίζει σε όλους μας πως κάθε μας πράξη είναι κι ένα λιθαράκι σ’ ένα οικοδόμημα, που άλλοτε είναι ένα σπίτι, άλλοτε μια φιλία, άλλοτε μια δημιουργία, κι άλλοτε η ίδια η ζωή. Από τι υλικά χτίζονται τα σπίτια, τα κτίρια, οι σχέσεις, η υπομονή, η εμπιστοσύνη; Πώς αντιμετωπίζει κανείς τα εμπόδια και τις αναποδιές; Πώς διαχειριζόμαστε το λάθος μας; Μπορούμε μόνοι μας ή είναι καλύτερα να ζητήσουμε βοήθεια; Να μοιραστούμε την ιδέα μας ή να την κρατήσουμε για τον εαυτό μας; Πρόκειται για ορισμένα από τα ερωτήματα που γεννά η παράσταση του Αγγελου Αγγέλου και της Εμης Σίνη, που είναι ιδρυτές της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ και πολυβραβευμένοι συγγραφείς παιδικού θεάτρου.

Η φιλία, η αξία της συνεργασίας και της προσπάθειας, η επιμονή, η χαρά της επιτυχίας αλλά και η αντιμετώπιση της αποτυχίας, αποτελούν βασικά θέματα της παράστασης αυτής, που καταπιάνεται με τη δημιουργία, τον πειραματισμό, τον αυτοσχεδιασμό. Ο Φοίβος Συμεωνίδης σκηνοθετεί μια πολύχρωμη παράσταση με εφόδια τους κώδικες του βωβού κινηματογράφου και της slapstick κωμωδίας και δημιουργεί χώρο για διάδραση με τα παιδιά.

«Ένα παιδί τριών ετών που θα έρθει να δει το «Δίπλα-δίπλα», κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι η πρώτη φορά που θα ζήσει την εμπειρία μιας θεατρικής παράστασης. Έχοντας αυτό κατά νου, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση παιχνιδιάρικη και ανοιχτή προς το κοινό, ώστε τα παιδιά να αισθάνονται αμέσως οικεία και να νιώθουν ότι συμμετέχουν ενεργά στις περιπέτειες των ηρώων του έργου συνδιαμορφώνοντας μαζί τους την εξέλιξη της ιστορίας. Για να το επιτύχουμε αυτό φροντίσαμε οι ηθοποιοί (και κατ’επέκταση οι χαρακτήρες του έργου) να είναι διαρκώς σε άμεση επικοινωνία με τα παιδιά: να ζητάνε τη βοήθειά τους, να τα κάνουν συνένοχα στις σκανταλιές τους, να τους εξομολογούνται αυτά που νιώθουν.  Επίσης, φτιάξαμε ένα σκηνικό κόσμο που έχει μια αίσθηση χειροποίητου και παιχνιδιού που προσκαλεί τα παιδιά να ενεργοποιήσουν τη δημιουργική φαντασία τους και τα ωθεί να καταλάβουν ότι με πολύ απλά μέσα και καλή παρέα μπορούν να φτιάξουν κι αυτά τις δικές τους ιστορίες και να παίξουν θέατρο. Ο σκηνικός χώρος, που μεταμορφώνεται συνεχώς μπροστά στα μάτια των θεατών, λειτουργεί ως ένας χώρος παιχνιδιού όπου ένα είδος μεγάλου, τρισδιάστατου παζλ διαρκώς φτιάχνεται, χαλάει και ανασυντίθεται με νέο τρόπο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις σχέσεις των τεσσάρων ηρώων» λέει στην «Κ» ο κ. Συμεωνίδης.

Η παράσταση θα κάνει περιοδεία σε θέατρα της Αττικής: 12 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, 23 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου και στο 2,3,4 Σεπτεμβρίου στο Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά.

Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα – Δραματουργία: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη

Σκηνοθεσία: Φοίβος Συμεωνίδης

Σκηνικά – Ειδικές κατασκευές: Μικαέλα Λιακατά, Ελένη Παπαναστασίου

Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη

Μουσική: Άγγελος Αγγέλου

Χορογραφίες: Κατερίνα Γεβετζή

Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Βίντεο παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο  210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας) 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή