Επίδαυρος: Θύμα της απεργίας η «Μήδεια»

Επίδαυρος: Θύμα της απεργίας η «Μήδεια»

Ματαιώθηκε η χθεσινή παράσταση στην Επίδαυρο λόγω στάσης εργασίας ηθοποιών και τεχνικών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακύρωση της χθεσινής πρεμιέρας στην Επίδαυρο οδήγησαν τελικά οι άκαρπες διαβουλεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού με το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σχετικά με την αύξηση της αποζημίωσης της εκτός έδρας εργασίας των μελών τους.

Η «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, η πρώτη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, δεν παρουσιάστηκε χθες, όπως είχε προγραμματιστεί, αφού τα δύο σωματεία, εκτιμώντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού άφησε ανικανοποίητα τα αιτήματά τους, προχώρησαν σε στάσεις εργασίας από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

Χθες το απόγευμα, το Εθνικό Θέατρο τόνισε ότι η διοίκησή του στήριξε το αίτημα των δύο σωματείων, ενώ και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεσμεύτηκε δημόσια ακόμα και για την αναδρομική ισχύ της αύξησης της αποζημίωσης.

«Βρίσκω αναίτια την ακύρωση της παράστασης. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί επέμειναν τα σωματεία, ενώ υπάρχει δέσμευση ότι έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους. Δεν θέλω να το πάρω προσωπικά, γιατί μαζί με το διοικητικό συμβούλιο βοηθήσαμε τους εργαζομένους και πρωτοστατήσαμε στην ικανοποίηση του αιτήματός τους. Αισθάνομαι, πάντως, ματαίωση και απογοήτευση για τις εξελίξεις», δήλωσε στην «Κ» ο Γιάννης Μόσχος, που διανύει την πρώτη του θητεία στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Νωρίτερα χθες, το Εθνικό Θέατρο κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της στάσης εργασίας, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Θέατρο, η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει κανονικά απόψε το βράδυ.

Το όλο ζήτημα είχε κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ στα τέλη Ιουνίου, όταν σωματεία εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ ανακοίνωναν ότι οι αυξήσεις στα κόστη μετακίνησης και διαβίωσης στην Επίδαυρο και αλλού καθιστούσαν αναγκαία την αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσης, πράγμα για το οποίο είχαν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ένταση κορυφώθηκε προχθές Πέμπτη, όταν το σωματείο του Εθνικού Θεάτρου και το ΣΕΗ ανέφεραν ότι, παρά τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και την προφορική συμφωνία τους σχετικά με το ζήτημα, η αδυναμία γραπτής δέσμευσης «ότι τα συμφωνηθέντα σε προφορικό επίπεδο θα ικανοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια».

Επίδαυρος: Θύμα της απεργίας η «Μήδεια»-1
Χθες, Παρασκευή, η Επίδαυρος φιλοξενούσε μόνο το σκηνικό που σχεδίασε η Εύα Μανιδάκη. [ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ]

«Αυτό που δεν αναφέρουν στο δελτίο Τύπου τους είναι ότι η ικανοποίηση του αιτήματος απαιτεί νομοθετική τροποποίηση», απαντούσε λίγο αργότερα το υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία ψήφισης μιας σχετικής τροπολογίας δεν εξαρτάται μόνο από τη βούλησή του και από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και από τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της Βουλής.

Την Παρασκευή το πρωί, τα σωματεία διατύπωσαν επιφυλάξεις για τη δυσκολία του υπουργείου να δεσμευτεί για τη νομοθετική διαδικασία και κάλεσαν την ηγεσία του να ανακοινώσει ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας μέχρι τις 3 το μεσημέρι, πράγμα που δεν συνέβη.

Τελικά, η πρεμιέρα της «Μήδειας» του Μποστ θα πραγματοποιηθεί στην Επίδαυρο σήμερα στις 9 μ.μ., χωρίς να υπάρξει δεύτερη παράσταση. Πληροφορίες για τους κατόχους εισιτηρίων στο n-t.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή