Η άγρια φύση στην πόρτα μας

Την περασμένη Πρωτομαγιά στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη οι περαστικοί έκπληκτοι είδαν να περνάει μια αγέλη αγριογούρουνα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν σε περιοχή της πόλης. Λίγους μήνες πριν, ένα αγριογούρουνο είχε εντοπιστεί στην πλατεία Αριστοτέλους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Πρωτομαγιά στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη οι περαστικοί έκπληκτοι είδαν να περνάει μια αγέλη αγριογούρουνα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν σε περιοχή της πόλης. Λίγους μήνες πριν, ένα αγριογούρουνο είχε εντοπιστεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Και τα δύο περιστατικά αποδίδονται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί πολύ τις προηγούμενες δεκαετίες στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και ως εκ τούτου συχνά κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές προκειμένου να βρουν τροφή. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ότι μπορεί ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης να βρεθεί ξαφνικά μπροστά σε ένα αγριογούρουνο και να μην ξέρει τι να κάνει.

Το δυστύχημα στο Κιλκίς πριν από λίγες μέρες με απολογισμό δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες επανέφερε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα ένα σοβαρό ζήτημα που αν δεν αντιμετωπιστεί θα δούμε, όπως τονίζουν οι ειδικοί, και άλλα αντίστοιχα δυστυχήματα στο μέλλον. Να θυμίσουμε ότι περιπολικό που οδηγούσε αστυνομικός, με συνεπιβάτες δύο συναδέλφους του, συγκρούστηκε με διερχόμενη αγέλη αγριογούρουνων, με συνέπεια να ξεφύγει από την πορεία του. Ακολούθως, ένα ακόμη αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το περιπολικό.

Γιατί η Βόρεια Ελλάδα γέμισε αγριογούρουνα; Ενας λόγος είναι ότι έχει μειωθεί ο κύκλος αναπαραγωγής τους, καθώς με την κλιματική κρίση οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι, οι γέννες είναι περισσότερες και το ποσοστό επιβίωσης των μικρών που γεννιούνται μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν. Ενας άλλος λόγος είναι οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία τα δύο προηγούμενα χρόνια στο κυνήγι.

Αλλά αν θέλουμε να δούμε τη γενικότερη εικόνα, πρέπει να σταθούμε στην εισβολή των ανθρώπων στους βιοτόπους πολλών άγριων ειδών, που έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται όλο και πιο συχνά μέσα στις πόλεις προς αναζήτηση τροφής. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την επίθεση λύκου σε σκυλάκι οικογένειας που έκανε βόλτα στην Πάρνηθα. Θηλυκές αρκούδες συχνά προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές για να γεννήσουν. Με λίγα λόγια, η αλληλεπίδρασή μας με την άγρια ζωή γίνεται όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια. Η άγρια φύση έρχεται κοντά μας. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή