Ο Μάρκος Μοράου στην «Κ»: «Ζούμε σε καιρούς εκτός λογικής»

Ο Μάρκος Μοράου στην «Κ»: «Ζούμε σε καιρούς εκτός λογικής»

Ο Μάρκος Μοράου μιλάει στην «Κ» για την παράσταση «Sonoma»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι λέξεις είναι άκαμπτες, μεταφέρουν ένα μήνυμα σαφές και οριστικό. Το θέατρο έχει τη δύναμη της αμεσότητάς του και τον πλούτο των εκφραστικών του μέσων. Αλλά ο χορός διαθέτει ρευστότητα που μου προσφέρει τη δυνατότητα να “παίξω” με τα συναισθήματα και τις καταστάσεις και να φτάσω σε μεγάλο βάθος τις αναζητήσεις μου. Με λίγα λόγια, ο χορός μού επιτρέπει να είμαι υποκειμενικός και σε διαρκή ροή».

Ο Μάρκος Μοράου, ο Ισπανός σκηνοθέτης, χορογράφος, σχεδιαστής σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών, που για περισσότερα από δέκα χρόνια ηγείται της ομάδας La Veronal, σπανίως βρίσκεται για πολύ καιρό στον ίδιο τόπο. Είναι πολυβραβευμένος και πολυάσχολος. Τον βρήκαμε σε μια σύντομη στιγμή ξεκούρασης – μόλις είχε επιστρέψει στη Βαρκελώνη από τη Γερμανία και ετοιμαζόταν να «πετάξει» για την Ελλάδα, με κατεύθυνση το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

«Δεν είμαι χορευτής και αυτό μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ τη σκηνή με πολλούς και διαφορετικούς εκφραστικούς τρόπους».

Εκεί παρουσιάζεται από αύριο, για δύο βραδιές (22, 23.7), η παράσταση με τίτλο «Sonoma», σε δική του σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική διεύθυνση. Είναι ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στα όρια της πραγματικότητας, μια συνομιλία με τις ιδέες και τη δραματουργία του Λουίς Μπουνιουέλ. Το έργο ξεκινάει με μια δυνατή κραυγή και καταλήγει σε ένα πολυφωνικό κρεσέντο, καθώς οι εννέα ερμηνεύτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια τελετουργία που θα τις φέρει πιο κοντά στην εξέγερση και την ελευθερία.

«O σουρεαλισμός αποτελεί μέρος του κοινού σύμπαντος που όλοι οι δημιουργοί μοιραζόμαστε», λέει ο σκηνοθέτης όταν τον ρωτάμε γιατί ο ίδιος, αλλά και γενικότερα ο σύγχρονος καλλιτεχνικός κόσμος, εξακολουθεί να εμπνέεται από αυτό το κίνημα που γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια. «Ειδικά για μένα, ο σουρεαλισμός είναι συνδεμένος με τις καταβολές, τους φόβους, το οράματά μου, με τη μαγική πλευρά της σκέψης μου, που πιστεύει ότι όλα είναι πιθανά και εφικτά. Σε αυτή την αστείρευτη πηγή μπορεί κανείς να βουτήξει τον ανορθολογισμό του και να αναδυθεί στην πραγματική ζωή με καταπληκτικά ευρήματα. Βεβαίως, ο σουρεαλισμός αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της έμπνευσής μου, η οποία συνδυάζεται τόσο με την ιστορική έρευνα όσο και με τη μελέτη του παρόντος. Νομίζω ότι παραμένει επίκαιρος επειδή ζούμε σε σουρεαλιστικούς καιρούς. Αυτή την εποχή όλα είναι βυθισμένα στην αβεβαιότητα και αισθανόμαστε χαμένοι μέσα σε μια διαρκή αοριστία. Τώρα, λοιπόν, που δεν μπορούμε να επιδιώκουμε κανέναν έλεγχο σε όσα συμβαίνουν, ο χορός μάς δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τα ένστικτά μας και να βρούμε καταφύγιο σε τόπους όπου δεν κυριαρχεί αποκλειστικά η λογική».

Ο Μάρκος Μοράου στην «Κ»: «Ζούμε σε καιρούς εκτός λογικής»-1
Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Μάρκος Μοράου.

Στο έργο «Sonoma», που θα παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, ο κινηματογράφος του Μπουνιουέλ έχει πυροδοτήσει το φαντασιακό της καλλιτεχνικής ομάδας, προκαλώντας τους να ακολουθήσουν τα βήματά του από την παράδοση μέχρι την πρωτοπορία του καιρού του. «Θεωρώ ότι το σημαντικότερο στις μέρες μας είναι να έχει κανείς τη δική του φωνή, να διαθέτει αυθεντικότητα», λέει ο Μάρκος Μοράου. «Δεν είμαι χορευτής και αυτό μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ τη σκηνή με πολλούς και διαφορετικούς εκφραστικούς τρόπους. Βεβαίως, ο χορός πρωταγωνιστεί. Εχει ένα εξαιρετικά πλούσιο λεξιλόγιο και η κίνηση του σώματος μπορεί να δώσει την αίσθηση ελευθερίας και της ενστικτώδους αντίδρασης, που είναι σημαντικά στοιχεία σε αυτή την παράσταση. Από την άλλη πλευρά, με ενδιαφέρει να συνδέω τον χορό με τη δραματουργία. Εχω σπουδάσει φωτογραφία και γι’ αυτό δεν παράγω στατικές εικόνες, αλλά έναν συνδυασμό συναισθημάτων που ζωντανεύουν από τα φώτα, τη μουσική, τις σκιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή