500 Λέξεις με τον Γιώργο Καραγιαννίδη

500 Λέξεις με τον Γιώργο Καραγιαννίδη

Γεννήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου το 1963. Από το 2004 είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το «Η καρδιά μου το όπλο σου» (εκδόσεις Αρμός) είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια στον χώρο του μυθιστορήματος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου το 1963. Από το 2004 είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το «Η καρδιά μου το όπλο σου» (εκδόσεις Αρμός) είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια στον χώρο του μυθιστορήματος.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Την ιστορική μελέτη του Ευάνθη Χατζηβασιλείου «ΠΕΑΝ (1941-1945)», το «Ποτέ δεν ξέρεις» της Κωνσταντίνας Γιαχαλή και το «Σικελικό ειδύλλιο» της Σώτης Τριανταφύλλου.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Ηρακλής Πουαρό στα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, γιατί αναλύει τα δεδομένα και λαμβάνει τη βέλτιστη απόφαση.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Στρατή Τσίρκα και τη Σώτη Τριανταφύλλου, για να συζητήσω μαζί τους το επόμενο μυθιστόρημά μου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η ύπαρξη της Μεραρχίας Ανεπιθύμητων 999 του γερμανικού στρατού και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα 1942-1945, από το βιβλίο «Οι 999ρηδες» του Χανς-Πέτερ Κλάους.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα πρώτη φορά;

Το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ενα αριστούργημα, που κόβει τον χρόνο και τον χώρο σε κομμάτια, προκειμένου να αναδείξει τον έρωτα ως δύναμη που συγκλονίζει την ανθρώπινη ύπαρξη.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Η τριλογία «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα.

Επιστήμη και λογοτεχνία. Πώς συνυπάρχουν;

Ο άνθρωπος είναι μοναδικός, όχι μόνον επειδή παράγει επιστήμη αναλύοντας την πραγματικότητα, ούτε επειδή μπορεί και δημιουργεί τέχνη, καλλιεργώντας το φαντασιακό. Αλλά γιατί τόσο η επιστήμη όσο και η τέχνη αποτελούν εκφράσεις της θαυμαστής ευελιξίας του μυαλού του.

Και τι προσφέρει η μία στην άλλη;

Η ορθολογική και οργανωμένη σκέψη την οποία απαιτεί η επιστήμη συμπληρώνει και συμπληρώνεται από τον λυρισμό και τη φαντασία της λογοτεχνίας.

Κάρπαθος του 1920: γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο για το «Η καρδιά μου το όπλο σου»;

Οσον αφορά τον χρόνο, με ενδιαφέρει ιστορικά η περίοδος του Μεσοπολέμου. Γιατί επέλεξα την Κάρπαθο; Το βιβλίο ακροβατεί μεταξύ της πραγματικής ιστορίας του Γερμανού αντιναζιστή Alfred Eickword και του φανταστικού ήρωα Οδυσσέα Λάσκαρη, ο οποίος γεννιέται και μεγαλώνει εκεί. Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με πολλές ομοιότητες με το δικό μου, τη Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή