Η «μαύρη Αμερική» τόσο οικεία και επίκαιρη

Η «μαύρη Αμερική» τόσο οικεία και επίκαιρη

Μία από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρχεται και στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας του Disney+

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Atlanta
ΚΩΜΩΔΙΑ (2016)
Δημιουργός: Ντόναλντ Γκλόβερ
Ερμηνείες: Ντόναλντ Γκλόβερ, Μπράιαν Τάιρι Χένρι

Μία από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρχεται και στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας του Disney+. Ο πολυσχιδής Ντόναλντ Γκλόβερ έγινε (ακόμα περισσότερο) δημοφιλής υπογράφοντας ένα σόου που συνδυάζει την ιδιοφυή κοινωνική παρατήρηση, που έχει να κάνει κυρίως με τη «μαύρη Αμερική» και τις αστείες σεκάνς, σε ένα απολαυστικό σύνολο. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Ερν (Ντόναλντ Γκλόβερ), ένας ευφυής νέος άνδρας, ο οποίος ωστόσο βολοδέρνει δίχως ιδιαίτερους στόχους στη ζωή του. Αυτά ώσπου αποφασίζει να μανατζάρει τον ξάδελφό του, ο οποίος είναι ανερχόμενος ράπερ στη σκηνή της Ατλάντας.

Τοποθετημένη στον επιρρεπή στον ρατσισμό αμερικανικό Νότο, η ιστορία των δύο –συν ενός, του απερίγραπτου Λακίθ Στάνφιλντ– είναι ενδιαφέρουσα ακριβώς διότι ξεχειλίζει από αυθεντικότητα. Από τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς και το στυλ μέχρι τις μοναδικές φιγούρες, που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις μόνο για ένα επεισόδιο, η «Atlanta» μας ξεναγεί σε έναν κόσμο που δεν είναι ακριβώς οικείος, έχει ωστόσο αρκετές αναφορές σε ζητήματα (ρατσισμός, αστυνομική αυθαιρεσία, κοινωνικές ανισότητες) που απαντούν και στα μέρη μας. Και μπορεί το περιτύλιγμα να είναι αστείο, όμως συχνά η κωμωδία διακόπτεται από κάποια σοκαριστική εικόνα ή παρατήρηση. Τέλος, λόγος πρέπει να γίνει και για τη μουσική επένδυση της σειράς· ο ίδιος ο Γκλόβερ είναι άλλωστε επιτυχημένος μουσικός (ως Childish Gambino), μεταφέροντας το γούστο του και στο σάουντρακ.

Αλυτη ★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2019)
Σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης
Ερμηνείες: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάνος Βακούσης

Από την πλατφόρμα του ERTFLIX επιλέγουμε το ντεμπούτο του Μίνωα Νικολακάκη, ένα σύγχρονο παραμύθι, το οποίο παντρεύει τον ρεαλισμό με τη λαϊκή παράδοση. Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος υποδύεται έναν γιατρό, ο οποίος φτάνει σε κάποιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καχυποψία των κατοίκων, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει μια νεαρή κοπέλα που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Ο Νικολακάκης αντλεί έμπνευση από τους μύθους της υπαίθρου, στήνοντας μια φαινομενικά απλή, αλλά ταυτόχρονα γοητευτική ιστορία. Ο ήρωάς του, ένας άνδρας διψασμένος για ανθρώπινη επαφή και στοργή, βρίσκει τη γαλήνη –και τον έρωτα– μέσα στην παρθένα φύση. Εκεί όλη η επιστημοσύνη και η γνώση του για τον «πραγματικό» κόσμο μοιάζουν περιττά βάρη, από τα οποία είναι πρόθυμος να απαλλαγεί. Αισθητικά, το φιλμ καταφέρνει να μας βάλει στην ατμόσφαιρα των ιστοριών που θα ακούσει κανείς από τις γιαγιάδες στα χωριά, με το μεταφυσικό στοιχείο να έρχεται αβίαστα. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμα μιας ιστορίας, η οποία θέλει να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, δίχως όμως να μείνει μόνο στην ειδυλλιακή πλευρά της.

Η «μαύρη Αμερική» τόσο οικεία και επίκαιρη-1
Η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη στην ταινία «Αλυτη», που είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή