Made in Poland

Αν πληκτρολογήσετε στην αναζήτηση του Netflix τη λέξη «Polish» (πολωνικό), σίγουρα δεν θα βρείτε τον «Δεκάλογο» του Κισλόφσκι. Θα πετύχετε, όμως, είκοσι πρωτότυπες παραγωγές της αμερικανικής πλατφόρμας στα πολωνικά και περίπου δέκα ακόμη ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας. Μιλάμε για μια πολωνική έκρηξη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πληκτρολογήσετε στην αναζήτηση του Netflix τη λέξη «Polish» (πολωνικό), σίγουρα δεν θα βρείτε τον «Δεκάλογο» του Κισλόφσκι. Θα πετύχετε, όμως, είκοσι πρωτότυπες παραγωγές της αμερικανικής πλατφόρμας στα πολωνικά και περίπου δέκα ακόμη ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας. Μιλάμε για μια πολωνική έκρηξη. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, έχει μόλις έξι χρόνια που το Netflix αποφάσισε να επενδύσει περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια στην πολωνική αγορά, ενώ φέτος το φθινόπωρο η Βαρσοβία θα στεγάσει το κέντρο των επιχειρήσεων της πλατφόρμας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η σύγχρονη τηλεοπτική και κινηματογραφική ποικιλία της Πολωνίας πατάει πάνω στο σήμερα, με λίγες κλεφτές ματιές στον περασμένο αιώνα, και αποτελείται από αστυνομικά δράματα («The Mire ’97», «The Woods»), σε ανέμελες κομεντί («Sexify»), σε πολιτικές αλληγορίες («The Hater», «1983») που δεν έχουν πρόσβαση στους μιντιακούς οργανισμούς της χώρας, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση έχει θεσπίσει έναν νέο νόμο που δύναται να περιορίσει τον πλουραλισμό των πολωνικών ΜΜΕ, και σε έργα με ΛΟΑΤΚΙΑ+ θεματολογία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, η σειρά «Kròlowa/Queen», με θέμα την επιστροφή ενός διάσημου Παριζιάνου ράπτη και drag queen στην πατρίδα του, όπου έρχεται αντιμέτωπος με την ομοφοβία της οικογένειάς του και της τοπικής κοινωνίας.

Ευτυχώς, δεν είναι από τις σειρές που βλέπονται με ένα μαξιλάρι στα μάτια για όσους και όσες έχουν βιώσει ομοφοβικές συμπεριφορές.

Ειδικά όταν μιλάμε για την Πολωνία, όπου, βάσει προσωπικής εμπειρίας, δεν είναι απίθανο το να σε κοιτούν λοξά στο λεωφορείο ή να σε σπρώχνουν επιτηδευμένα στο πεζοδρόμιο. Μέχρι τώρα, όμως, το Netflix προσφέρει ένα παραθυράκι ελευθερίας σε δημιουργούς και σε κοινό, και η νέα γενιά Πολωνών φαίνεται να το εκμεταλλεύεται στο έπακρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή