500 Λέξεις με τον Κώστα Μπαρμπάτση

500 Λέξεις με τον Κώστα Μπαρμπάτση

Ο Kώστας Μπαρμπάτσης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στην πληροφορική. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός πληροφορικής στη δημόσια εκπαίδευση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Kώστας Μπαρμπάτσης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στην πληροφορική. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός πληροφορικής στη δημόσια εκπαίδευση. Το βιβλίο «Λυκοχαβιά και άλλες ιστορίες», των εκδόσεων Κέδρος, είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Εθιμα ταφής» της Χάνα Κεντ, το «Απόκρυφες ιστορίες» του Κάρελ Τσάπεκ και «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Φερνάντο Πεσσόα.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Τομ Σόγερ του Μαρκ Τουέιν, διότι είναι το αντίθετο του καλού και υπάκουου παιδιού. Μες στην ελευθερία, την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά και όλα αυτά κόντρα στο περιβάλλον όπου ζει.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τους Δημήτρη Χατζή, Γιώργο Ιωάννου, Αργύρη Χιόνη, Θωμά Κοροβίνη και τον ποιητή Κυριάκο Ραμολή. Να είναι καλοκαίρι, λέει, και να κουβεντιάζουμε, πίνοντας κρασί, στην αυλή μιας ταβέρνας στη Θεσσαλονίκη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Μέσα από το βιβλίο «Η τέχνη της ρουτίνας» του Μέισον Κέρι συνειδητοποίησα ότι η δημιουργία ενός μεγάλου έργου δεν έρχεται αιφνίδια. Παράγοντες όπως οι καθημερινές συνήθειες και φυσικά η σκληρή δουλειά, συντελούν καθοριστικά στην έμπνευση και στη δημιουργία.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Η δίκη» του Φραντς Κάφκα. Το είχα πιάσει αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά δεν κατάφερνα να το τελειώσω. Και μόνο που έφερνα στο μυαλό την εφιαλτική ταλαιπωρία του Γιόζεφ Κ., αναστατωνόμουν και έκανα πίσω.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Συνήθως δεν διαβάζω το ίδιο βιβλίο πάνω από μια φορά. Εξαίρεση αποτέλεσε η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ την οποία διάβασα ξανά στην περίοδο της καραντίνας.

Εξι ιστορίες για την απώλεια. Σε ποιες απώλειες αναφέρεστε;

Πέρα από την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, στην απώλεια της ελευθερίας, του γενέθλιου τόπου, συντρόφων, αγαπημένων ζώων, αλλά και στην απώλεια της λογικής.

Τι οδηγεί τους ανθρώπους στη «φυγή»;

Θα έλεγα ότι μία από τις σημαντικότερες και διαχρονικότερες αιτίες που οδηγεί στη φυγή, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, είναι ο πόλεμος. Από εκεί και πέρα πολλές οι αιτίες. Μια ερωτική ματαίωση, το αδιέξοδο ενός γάμου, μιας σχέσης, η διαφορετικότητα ή οι ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει κανείς. Ολα αυτά, ανάλογα βέβαια και με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, μπορούν να σε οδηγήσουν στη «φυγή».

 

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Σκαράκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή