Με όχημα τη «Utopia» ο Κουρεντζής στη Δύση

Με όχημα τη «Utopia» ο Κουρεντζής στη Δύση

Ιδρύει νέα ευρωπαϊκή ορχήστρα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη αναγγελία, αναρτημένη στην προσωπική του ιστοσελίδα, επικεντρώνεται στις πρακτικές πτυχές του εγχειρήματος: «Ο Θεόδωρος Κουρεντζής παρουσιάζει το καινούργιο του διεθνές πρότζεκτ, Utopia» διαβάζει κανείς στον τίτλο της σχετικής ανακοίνωσης, τον οποίο ακολουθούν πληροφορίες για μια νέα ορχήστρα, με 112 μουσικούς από 28 χώρες, που συνδέονται από την κοινή αναζήτηση «του βέλτιστου ήχου και του αληθινού πνεύματος μιας μουσικής σύνθεσης».

Στην προσωπική του δήλωση ο Θεόδωρος Κουρεντζής περιγράφει το όραμά του για τη «Utopia» θίγοντας ταυτόχρονα κάτι ενδιαφέρον: «Είναι μια προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας το πλαίσιο των αξιοσέβαστων θεσμών», γράφει μεταξύ άλλων ο Ελληνας αρχιμουσικός, «οι οποίοι έχουν την ευλογία αλλά και την κατάρα να δημιουργούν κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί σαν ένας συγκεκριμένος, τυποποιημένος διεθνής ήχος. Εμείς εισερχόμαστε σε ένα πιο πειραματικό πεδίο αναζήτησης του τέλειου ήχου, μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς που τον αποζητούν».

Μια νέα ορχήστρα ωστόσο, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή, ο οποίος διευθύνει από το 2004 την περίφημη MusicAeterna, δεν θα μπορούσε παρά να αντιμετωπιστεί από τα διεθνή Μέσα και με εξωκαλλιτεχνικούς όρους. Ηδη, οι New York Times είδαν στην ίδρυση της ορχήστρας «Utopia» μια κίνηση υπαγορευμένη από την πίεση που ο μαέστρος δέχεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να απομακρυνθεί από την επιρροή του ρωσικού κράτους.

Πολιτογραφημένος Ρώσος

Ο Ελληνας μαέστρος έγινε δέκτης αντιδράσεων για τις σχέσεις του με το ρωσικό κράτος μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πόσο κοντά βρίσκεται ο Θεόδωρος Κουρεντζής –σπουδασμένος άλλωστε στην Αγία Πετρούπολη και πολιτογραφημένος Ρώσος από το 2014– με θεσμούς της Ρωσίας του Πούτιν; Αρκετά κοντά για να προκληθούν αντιδράσεις στη Δύση προς το πρόσωπό του και τη MusicAeterna. Γιατί η ορχήστρα του –η πρώτη του ορχήστρα ορθότερα– χρηματοδοτείται κυρίως από την τράπεζα VTB, της οποίας μεγάλο μέρος ανήκει στο ρωσικό κράτος και επομένως έχει δεχτεί κυρώσεις από τη Δύση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος που βρίσκεται πίσω από τη MusicAeterna θα βρει κανείς άτομα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνεργάζονται στενά με τον Πούτιν.

Η Gazprom επίσης ήταν ο χορηγός μιας πρόσφατης περιοδείας της στη ρωσική επικράτεια. Εχουν δεχθεί αρκετές αντιδράσεις για όλα τα παραπάνω ο Κουρεντζής και η MusicAeterna, με πιο πρόσφατες εκείνες που ακούστηκαν για τη συμμετοχή τους στο φετινό Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής του Σάλτσμπουργκ – ο επικεφαλής του φεστιβάλ, Μάρκους Χίντερχοϊζερ, πήρε θέση υπέρ του Κουρεντζή, παρόλο που άλλες διοργανώσεις είχαν ακυρώσει εμφανίσεις του.

Ισως γι’ αυτούς τους λόγους, εκείνη η επίσημη αναγγελία στην προσωπική ιστοσελίδα του σχετικά με τη «Utopia» ανέφερε (χωρίς να κάνει λόγο για το μέλλον της MusicAeterna) ότι οι δικοί της χρηματοδότες είναι Ευρωπαίοι φορείς και μαικήνες των τεχνών, μεταξύ των οποίων το ίδρυμα Kunst & Kultur DM. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η «Utopia» δεν έχει επίσημη έδρα.

Πρόγραμμα πάντως έχει: τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει έργα Στραβίνσκι και Ραβέλ στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Λουξεμβούργου (όπου πραγματοποιεί και τις πρόβες της), στη Laeiszhalle του Αμβούργου, στο Konzerthaus της Βιέννης και στο κτίριο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Την επόμενη σεζόν θα πραγματοποιήσει επίσης δύο περιοδείες, καθώς και μια σειρά συναυλιών όπου θα ερμηνεύει την Τρίτη Συμφωνία του Μάλερ. Οχι και άσχημα, θα έλεγε κανείς. Για την ακρίβεια, τα παραπάνω συνοψίζουν μάλλον πολύ καλά, όπως το έθετε σε σχετικό άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το «πώς ο Θεόδωρος Κουρεντζής θέλει να ξανακερδίσει τη Δύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή