Πανσέληνος Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος απόψε σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Πανσέληνος Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος απόψε σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Πάνω από 50 αρχαιολογικοί και ιστορικοί τόποι, καθώς και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτά απόψε για το κοινό με ελεύθερη είσοδο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό που θέλει να θαυμάσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Για μια ακόμη χρονιά, εκδηλώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί και από εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. 

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη.

Από επιστημονική άποψη, η πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τελευταία υπερπανσέληνος για φέτος. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα έρθει σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2023. Παράλληλα, φέτος μαζί με την υπερπανσέληνο, αυτές τις μέρες κορυφώνεται και η «βροχή» των Περσείδων.

Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 έως τις 23:30. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να κάνουν μια νυχτερινή περιήγηση στις αίθουσες με τα αριστουργήματα της αρχαιότητας.

Η φετινή δράση του Μουσείου είναι αφιερωμένη στα μυστικά της αρχαιότητας. Από τις 20:30 και εξής, οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στον χρόνο.

Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης εισόδου επισκεπτών (με ελεύθερη είσοδο) είναι στις 20:00 και η ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών στις 23:30. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45.

Δείτε το ολόγιομο φεγγάρι στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 21.00.

Την μπάντα διευθύνει ο Επισμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Έλενα Ορφανίδη και ‘Αγγελος Μουσίκας.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή