Διαγωνισμός για το Μουσείο της Αθήνας

Διαγωνισμός για το Μουσείο της Αθήνας

Η κτιριολογική και η μουσειολογική μελέτη του αρχαιολογικού μουσείου έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι χρόνια μετά τη χωροθέτησή του στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος, το όραμα της ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών παίρνει σάρκα και οστά ύστερα από τη χθεσινή προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Πρόκειται για το τελευταίο (και αποφασιστικό) βήμα σε μια αλυσίδα ενεργειών που χάνονται μέσα στον χρόνο και στις πρώτες αρχαιολογικές έρευνες με δαπάνες του ομογενούς Παναγιώτη Αριστόφρονος την περίοδο του Μεσοπολέμου και οι οποίες ωρίμασαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οδηγώντας σε ένα φιλόδοξο και σύνθετο σχέδιο αναγνώρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής υπεραξίας μιας υποτιμημένης και αγνοημένης για δεκαετίες αθηναϊκής συνοικίας.

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως «σύνθετος ανοικτός διαγωνισμός ιδεών και περιλαμβάνει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων». Στους νέους χώρους θα αναδεικνύεται σε μια νέα, ενιαία μουσειολογική αφήγηση η ιστορία της πόλης της Αθήνας μέσα από τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική έρευνα δεκαετιών, αριστουργήματα που παραμένουν αθέατα στις αποθήκες των αρχαιολογικών μας υπηρεσιών.

Οπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.» Κώστας Μπακογιάννης τον περασμένο Ιούνιο, όταν υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, στον Δήμο και την Ακαδημία Αθηνών, στην οποία ανήκει σημαντικό μέρος της συνολικής έκτασης του αρχαιολογικού άλσους, το νέο μουσείο θα στεγάσει και το Διεθνές Κοινόν των Ακαδημιών, ένα «παράρτημα» του ερευνητικού φορέα στην Ακαδημία Πλάτωνος που θα υποδέχεται Ελληνες και ξένους ακαδημαϊκούς. Το 1929 ο Αριστόφρων αγόραζε ακίνητα στην περιοχή, τα οποία κατεδάφιζε προκειμένου να γίνουν ανασκαφές. Στους όρους της διαθήκης που συνέταξε το 1937 ορίζει την παραχώρηση των εκτάσεων στην Ακαδημία Αθηνών με σκοπό τη συνέχιση των ανασκαφών και την ίδρυση του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών.

Η ανέγερση του Μουσείου εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ανάπλασης του αρχαιολογικού πάρκου. Ηδη από τον Απρίλιο του 2021 έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ οι σχετικές μελέτες του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενώ τόσο η κτιριολογική όσο και η μουσειολογική μελέτη για το νέο μουσείο έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μεγέθυνση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του γηπέδου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή