Η συλλογή του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων βγαίνει στο σφυρί

Η συλλογή του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων βγαίνει στο σφυρί

Ενα μήνα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της αγοράς τέχνης για το πρώτο εξάμηνο του 2022, που δείχνουν ότι οι δημοπρασίες της Νέας Υόρκης κατέχουν το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως, με το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ να ακολουθούν, μια νέα είδηση εντυπωσιάζει φιλότεχνους και επενδυτές

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της αγοράς τέχνης για το πρώτο εξάμηνο του 2022, που δείχνουν ότι οι δημοπρασίες της Νέας Υόρκης κατέχουν το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως, με το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ να ακολουθούν, μια νέα είδηση εντυπωσιάζει φιλότεχνους και επενδυτές. Η περίφημη συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα της τεχνολογίας Πολ Αλεν, συνιδρυτή της Microsoft, που πέθανε το 2018, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s σε μια από τις ακριβότερες πωλήσεις στην ιστορία των δημοπρασιών.

Ο Αλεν, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους 200 κορυφαίους συλλέκτες στον κόσμο για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Με γνώση αλλά διακριτικότητα είχε δημιουργήσει μια συλλογή αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η αδερφή του, Τζόντι Αλεν, είναι η μοναδική του κληρονόμος. Η ίδια παραμένει πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας του Vulcan, ενώ τα έσοδα από την τεράστια πώληση της συλλογής θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς – προς το παρόν δεν ξέρουμε ποια ιδρύματα θα λάβουν τις δωρεές.

Είναι γνωστό πως ο Αλεν, πρωτοπόρος της τεχνολογίας από τη δεκαετία του 1970, είχε έντονη και προβεβλημένη φιλανθρωπική δράση, ενώ ως συλλέκτης έργων τέχνης διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Ωστόσο, ήδη από την αρχή του 2000 είχε δείξει ότι ενδιαφερόταν για την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού στην πόλη του ιδρύοντας στο Σιάτλ μουσείο ποπ κουλτούρας (ΜοPOP) και λίγο αργότερα το Seattle Art Fair.

Τη δημοπρασία των 150 έργων που περιλαμβάνει η συλλογή θα κάνουν οι Christie’s τον προσεχή Νοέμβριο. Ο συγκεκριμένος οίκος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της διεθνούς αγοράς τέχνης, κατέχοντας μερίδιο 49%. Ηδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έκανε ρεκόρ, δημοπρατώντας το πιο ακριβό έργο μέχρι στιγμής φέτος, το «Shot Sage Blue Marilyn» (1964) του Αντι Γουόρχολ, που πουλήθηκε έναντι 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εργα των Καναλέτο, Μποτιτσέλι, Ρενουάρ, Γκογκέν, αλλά και Ρόθκο, Χόπερ, Κάλντερ και Χόκνεϊ περιλαμβάνονται στη συλλογή.

Προφανώς, χάρη στη συλλογή του Αλεν, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα εκτινάξει στα ύψη τις εισπράξεις του συγκεκριμένου οίκου. Εκτιμάται ότι μόνον δύο από τα έργα του Αλεν, το κολάζ του Τζάσπερ Τζόουνς με τίτλο «Small False Start», και το τοπίο «La Montagne Sainte-Victoire» του Πολ Σεζάν 1888-1890, θα αποφέρουν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια – το πρώτο περίπου 50 εκατ. και τα υπόλοιπα ο πίνακας του μεγάλου Γάλλου μεταϊμπρεσιονιστή καλλιτέχνη.

Οπως είναι φανερό, η συλλογή καλύπτει διάφορες περιόδους της ιστορίας της τέχνης, από τους μεγάλους δασκάλους ώς τους ιμπρεσιονιστές και βεβαίως τη σύγχρονη τέχνη. Περιέχει έργα των Καναλέτο, Μποτιτσέλι, Ρενουάρ, Γκογκέν, Σερά, αλλά και Ρόθκο, Χόπερ, Κάλντερ και Χόκνεϊ. Λίγα έργα είναι γνωστό ότι πούλησε κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Αλεν, όπως τον ρεαλιστικό πίνακα «Dϋsenjäger (1953)» του Γκέρχαρντ Ρίχτερ το 2016, έναντι 25,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συλλογή του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων βγαίνει στο σφυρί-1
Tζάσπερ Τζόουνς, «Small False Start». 1930. Εκτιμάται σε 50 εκατομμύρια δολάρια. Φωτ. Courtesy of the Paul G. Allen Estate 

Πωλήσεις – ρεκόρ

Στο μεταξύ, ο δεύτερος πιο ισχυρός αμερικανικός οίκος δημοπρασιών, οι Sotheby’s, ολοκλήρωσαν στην αρχή του έτους μια ακόμη πώληση ρεκόρ που εξελίχθηκε σε δύο μέρη χάρη στην περιβόητη συλλογή Μακλόου. Η επιτυχία ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 με την πώληση 35 αριστουργημάτων της συλλογής έναντι 676,1 εκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκε τον φετινό Μάιο με τα υπόλοιπα έργα. Το συνολικό ποσό –προς το παρόν το υψηλότερο για την πώληση ιδιωτικής συλλογής– ήταν 922 εκατομμύρια δολάρια. Η συλλογή Μακλόου είχε χαρακτηριστεί ως θησαυροφυλάκιο της μεταπολεμικής τέχνης και έμεινε κλειστή επί περίπου 50 χρόνια, όσα διήρκεσε ο γάμος των Χάρι και Λίντα Μακλόου.

Το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία ιδιωτικής συλλογής είχε σημειωθεί το 2018. Τότε ο οίκος Chistie’s δημοπράτησε τους θησαυρούς του Ντέιβιντ και της Πέγκι Ροκφέλερ συγκεντρώνοντας 835 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό που με τη σειρά του κατέρριψε ένα προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια νωρίτερα. Ενα έτος μετά τον θάνατό του το 2008, πουλήθηκε η συλλογή έργων τέχνης του Ιβ Σεν Λοράν. Ξεπερνώντας το σύνολο των 443 εκατομμυρίων δολαρίων, θεωρήθηκε τότε ως η πιο πολύτιμη ιδιωτική συλλογή διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή