Εικονογραφημένη ευρωπαϊκή ιστορία

Εικονογραφημένη ευρωπαϊκή ιστορία

Το βιβλίο καλύπτει έναν πολύ μεγάλο ιστορικό χρόνο, αλλά κατορθώνει να τον συμπυκνώσει άριστα και να τον παρουσιάσει γλαφυρά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο πολυσχιδής γραφίστας Δημήτρης Γιαννακούρος ολοκλήρωσε την παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, ήταν κατενθουσιασμένος. «Αυτό το υλικό πρέπει οπωσδήποτε να αποτυπωθεί σ’ ένα βιβλίο», σκέφτηκε, κι εγένετο. Αρχικά βέβαια έπρεπε να λάβει την έγκριση της Ευθυμίου, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετικά εύκολο. Η γνωστή ιστορικός στάθηκε πολύ γενναιόδωρη απέναντί του, δίνοντάς του την ελευθερία να διασκευάσει το μάθημα, να το εικονογραφήσει. Ο Γιαννακούρος άδραξε την ευκαιρία, και έτσι έχουμε σήμερα στα χέρια μας την πρώτη κυκλοφορία των ομώνυμων εκδόσεων, η οποία τιτλοφορείται «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η περίοδος του Μεσοπολέμου & ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη».

Το εικονογραφημένο αυτό βιβλίο είναι μόλις 84 σελίδων και περιλαμβάνει πάνω από 100 σχέδια που έγιναν με πολύ μεράκι από το χέρι του ίδιου του Γιαννακούρου. Η αφήγηση καλύπτει έναν πολύ μεγάλο ιστορικό χρόνο, αλλά κατορθώνει να τον συμπυκνώσει άριστα και να τον παρουσιάσει γλαφυρά, εστιάζοντας πότε στα μεγάλα και πότε στα μικρότερα γεγονότα. Ξεκινάει από τη διαμόρφωση των πολιτικών τάσεων πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τελειώνει με τη δίκη της Νυρεμβέργης, περνώντας μέσα από όλη την ταραγμένη ιστορία της Ευρώπης. Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης αποκτά μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων που σημάδεψαν τον «αιώνα των άκρων» και εισάγεται στον συναρπαστικό κόσμο της ιστορικής γνώσης. Χωρίς περιττά σχόλια, μα με το απόσταγμα της έρευνας μιας καταξιωμένης ιστορικού.

Ο ευγενής στόχος του Γιαννακούρου είναι να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν, ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Τον διατυπώνει με καθαρότητα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου η ζωγράφος Ελένη Τσοτσορού: «Αυτό που κυρίως επιχειρείται είναι να δοθεί μια εξήγηση για όσα συνέβησαν, ώστε να αντιληφθούμε πως έχουμε πάντοτε την ευθύνη για τις αποφάσεις μας και πως οι πράξεις μας έχουν συνέπειες, είτε αυτές αφορούν την καθημερινή μας ζωή είτε τις σχέσεις και συμφωνίες μεταξύ κρατών, που επηρεάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις και τη ζωή στον πλανήτη. Διότι, όπως για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, διαπιστώνουμε, ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης δεν είναι μακριά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή