Πίτσα μαργαρίτα και ηλεκτρικό ρεύμα

Πίτσα μαργαρίτα και ηλεκτρικό ρεύμα

Η φωτογραφία της απόδειξης κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα σόσιαλ μίντια και τα σχόλια είναι από σπαρταριστά μέχρι… πικρά. Ιταλός εστιάτορας στη Νάπολη χρεώνει στον πελάτη του ένα ποσό για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία της απόδειξης κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα σόσιαλ μίντια και τα σχόλια είναι από σπαρταριστά μέχρι… πικρά. Ιταλός εστιάτορας στη Νάπολη χρεώνει στον πελάτη του ένα ποσό για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Πίτσα μαργαρίτα, κρασί και ενέργεια, για να μοιραστεί το κόστος με τον πελάτη. Ε, τι, μόνος του θα το επωμιστεί;

Δύσκολα τα πράγματα με λίγα λόγια, κι ακόμη δεν μπήκε ο χειμώνας, winter is coming. Δεν ξέρω αν ακούγεται αστείο, όμως μπορεί και να μην αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μπορεί και να το δούμε στα μέρη μας, ένα λογαριασμό που να γράφει ηλεκτρικό ρεύμα: 0,50!

Η εμπειρία των διακοπών μου, πάντως, ήταν αποκαλυπτική, κάτι σαν τρέιλερ γι’ αυτό που έρχεται. Δεν υπήρξε ούτε ένα εστιατόριο, ταβερνάκι, ουζερί, μπαρ ή καφέ που να μη σχολιάσαμε στο τέλος τον «τσιμπημένο» λογαριασμό. Τον διαβάζαμε δυο και τρεις φορές ψάχνοντας κάποια λάθος χρέωση, ένα διπλό πιάτο, κάτι στραβό τέλος πάντων. Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε, αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπήρχε και κάτι λάθος. Μόνο χρεώσεις 30%-40% ακριβότερες σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, αύξηση που οφείλεται αποκλειστικά στην ενεργειακή κρίση.

Κάντε ένα μικρό γκάλοπ. Ρωτήστε φίλους και γνωστούς πώς τους φάνηκαν οι τιμές της εστίασης στις καλοκαιρινές εξορμήσεις τους. Δεν νομίζω ότι θα βρείτε άνθρωπο που μην έχει αρνητική εμπειρία, που να μην του έπεσε… βαρύς και δυσκολοχώνευτος ο λογαριασμός.

Αδυνατώ να φανταστώ καλή εξέλιξη στο ράλι των τιμών όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση και όσο προχωράμε στο φθινόπωρο και στον χειμώνα. Ισως δεν έχουμε το ιταλικό «θράσος» ή φαντασία για να χρεώνουμε στον λογαριασμό το ηλεκτρικό ρεύμα, σίγουρα όμως οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές και για πολλούς απαγορευτικές.

Οσο οι επιχειρήσεις του χώρου λυγίζουν στο αυξημένο κόστος, εν μέρει και εξαιτίας των καθημερινών ανατιμήσεων από τους προμηθευτές, τόσο οι καταναλωτές θα μειώνουν τον προϋπολογισμό της εξόδου για φαγητό. Δυστυχώς η επίσκεψη στο εστιατόριο είναι από τα πράγματα που κόβονται πρώτα στη λίστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή